Europees Parlement wil meer ambitie om ‘plastic soep’ tegen te gaan

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
17-10-2018

Uit onderzoek van de Europese Commissie blijkt dat meer dan 80 procent van het afval in de oceanen bestaat uit plastic producten. Ze heeft daarom eerder dit jaar nieuwe Europese wetgeving voorgesteld om de vervuilingen van de oceanen tegen te gaan, voornamelijk door het gebruik van wegwerpplastic te verminderen. Het voorstel stelt onder andere een verbod voor op bepaalde plastic producten, doelstellingen voor het terugschroeven van de consumptie, inzamelingsdoelstellingen, regels voor etikettering en bewustwordingsmaatregelen.

 

Verdere aanscherping regels

In het commissievoorstel staat bijvoorbeeld dat plastic producten zoals bestek, wattenstaafjes, borden, rietjes en ballonstokken worden verboden vanaf 2021. De commissie in het Europees Parlement (EP) voor milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid (ENVI) pleit voor nog striktere EU-regels voor wegwerpplastic. De Europarlementariërs willen onder andere zeer lichte plastic tassen en bepaalde voedselbakjes aan die lijst met producten toevoegen. Wat betreft het recycleren van plastic vraagt de ENVI-commissie om een verscherping van de doelstellingen. Zo moeten plastic flessen voor 90% gerecycled worden in 2025 en dienen plastic drinkflessen vanaf 2025 ten minste uit 35% hergebruikt plastic te bestaan.

 

Producenten­verantwoordelijkheid

De Europese Commissie wil met haar voorstel een uitgebreide producenten­verantwoordelijkheid instellen. Daarmee dragen bedrijven bij aan de kosten voor het inzamelen en verwerken van afval. Volgens de ENVI-commissie zou die verantwoordelijk ook moeten gelden voor het opruimen van afval in het milieu. MKB-Nederland en VNO-NCW erkennen dat de industrie een belangrijke rol speelt om de keerzijden van kunststof aan te pakken, maar vinden dat er sprake moet zijn van gezamenlijke verantwoordelijkheid. Er zou samen met de overheid en de consument een brede discussie gevoerd moeten worden over de positie van kunststof in de samenleving, in plaats van de kosten volledig bij de producent te leggen.

 

Het ontwerprapport werd vorige week met grote meerderheid aangenomen. Op 23 oktober zal het hele EP nog stemmen over het rapport. De Raad werkt op dit moment nog aan een positie, maar de verwachting is dat de onderhandelingen tussen het EP, de Raad en de Europese Commissie mogelijk al zo snel als begin november zullen beginnen.

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.