Europese regeringsleiders zoeken compromis over steunpakketten

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
23-04-2020

Vanmiddag vindt de EU-top plaats, waar de Europese Raad zich opnieuw zal buigen over de financiële  steunpakketten die Europa uit de crisis moeten helpen. Bij de vorige top bleven de Europese regeringsleiders bij aanmaningen: er moest snel een gecoördineerde exitstrategie met een uitgebreid herstelplan komen. De concretisering hiervan werd overgelaten aan de Europese Commissie, die een Roadmap publiceerde die de gemeenschappelijke weg naar duurzaam en inclusief herstel moet wijzen.

 

Europees Stabiliteitsmechanisme

Een besluit over de hoognodige steunpakketten kwam er toen niet, maar de Eurogroep wist op 9 april wel een eerste compromis te sluiten. De regeringsleiders moeten dat compromis nog officieel goedkeuren. Het Europees Stabiliteitsmechanisme zal crisisondersteuning bieden in de vorm van kredietlijnen, met een totaal budget van 540 miljard euro. De tekst van het akkoord maakt niet expliciet melding van 'structurele hervormingen' als tegenprestatie voor ESM-krediet, zoals Hoekstra graag had gewild. Wel staat er dat na de coronacrisis alle eurolanden weer moeten voldoen aan de Europese begrotingsregels. De exacte voorwaarden van het ESM zullen waarschijnlijk vandaag weer aan bod komen.

 

EU-begroting

Geschat wordt dat de 540 miljard euro niet voldoende zal zijn. De afgelopen dagen doen daarom verschillende voorstellen de ronde voor verdere steunpakketten. De Commissie wil een vernieuwd Meerjarig Financieel Kader (MFK) inzetten als oorlogskas, waarmee zij vervolgens veel meer geld bij kan lenen. Dit voorstel lijkt momenteel een van de meest haalbare, maar de onderhandelingen over het MFK zijn al meerdere malen spaak gelopen. Een aantal noordelijke landen, waaronder Nederland, wilden voor het Coronavirus toesloeg het budget niet vergroten, waar Frankrijk en Spanje dat bijvoorbeeld wel wilden. Ook zal weer de discussie oplaaien over de verdeling van de gelden over traditionele fondsen en middelen voor nieuwe Europese uitdagingen.

 

Eurobonds

Het debat over gemutualiseerde schulden blijft tegelijkertijd erg verhit. Regeringsleiders hebben zich vrijwel ingegraven door publiekelijk aan te geven voor of tegen Eurobonds te zijn. Frankrijk en Spanje pleiten nog altijd voor een vorm van het delen van bestaande schulden. Zo kwam Spanje met een voorstel gebaseerd op transfers naar lidstaten zodat diens leningen niet oplopen. Tot nu toe is er echter nog geen zicht op een akkoord dat gebaseerd is op het delen van bestaande schulden of op transfers. 

 

Recovery bonds

Het alternatief dat Angela Merkel deze week noemde – recovery bonds – heeft meer kans van slagen. Daarbij worden huidige leningen niet gedeeld, maar leningen die worden aangegaan voor het economisch herstel van de crisis wel. Landen met hogere publieke schulden zouden dan tegen een lagere rente kunnen lenen. Premier Rutte stelde gisteren in debat met de Tweede Kamer echter dat hij vandaag geen ingrijpende beslissingen verwacht. Volgens hem moeten de lidstaten nu 'zelf aan de bak om de crisis te bestrijden'. De gezamenlijke uitgifte van staatsobligaties is volgens hem in strijd met het ontwerp van de Eurozone.

Lees meer over

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.