Impact van corona op productie in Europese landen

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
24-03-2020

De meeste anti-corona maatregelen die zijn aangekondigd zorgen voor belemmeringen voor burgers en onze individuele vrijheden. Maar doordat bedrijven niet kunnen bestaan zonder werknemers heeft dit ook impact op bedrijven. Niet alleen gaat de productiviteit op veel plaatsen omlaag, in sommige gevallen moeten fabrieken zelfs helemaal dicht of besluiten de bedrijven zelf om de productie stil te leggen.

 

In Italië is nu besloten om 'niet-essentiële' fabrieken te sluiten. En hoewel geen ander Europees land vooralsnog zo ver gaat hebben andere maatregelen ook al invloed. Daarbij is het goed ons te realiseren dat het virus als eerst voet aan de grond kreeg in Italië en de rest van Europa bij wijze van spreken 2 weken op hen achterlopen. Het is daarom helemaal niet onrealistisch dat extremere andere landen ook extremere maatregelen zullen nemen.

 

Italië

In Italië zijn zoals gezegd de meest vergaande maatregelen getroffen. Op zondag avond kondigde Premier Conte aan dat alle activiteiten en productie die niet strikt noodzakelijk, cruciaal en onvervangbaar zijn om basisbenodigdheden en diensten aan te bieden opgeschort worden. In het Zwitserse kanton Ticino zijn vergelijkbare maatregelen genomen.

 

Er wordt samengewerkt met vakbonden en bedrijfsleven om een lijst op te stellen met de goederen en productieketens die wél essentieel zijn, en dus door moeten blijven gaan.

 

De aankondiging kwam na een weekend waarin meer dan 1500 mensen in Italië stierven, waardoor het totale aantal slachtoffers in Italië nu hoger ligt dan in China. Conte heeft ook aangekondigd dat de overheid nog steeds bezig is met extra corona-maatregelen.

 

Frankrijk

Ook in Frankrijk wordt er gekeken naar de noodzaak om eventueel fabrieken en bedrijven te moeten sluiten. De overheid is daar ook in gesprek met de sociale partners (vakbonden en bedrijfsleven) om te identificeren welke processen cruciaal zijn voor de werking van het land.

 

Hoewel er geen officiële maatregel is om bedrijven/fabrieken te sluiten, kan dit wel een gevolg zijn van andere maatregelen. Zo worden bedrijven opgeroepen om hun werknemers zoveel mogelijk vanuit huis te laten werken. Voor mensen die wel naar hun werk gaan geldt dat de bedrijven de structuur zo moeten aanpassen dat werknemers voldoende afstand van elkaar kunnen houden. Als geen van beide mogelijk is wordt aan bedrijven gevraagd om tijdelijk te sluiten. De staat kan in dat geval 100% van het loon doorbetalen voor een korte tijd.

 

Het doel in Frankrijk is vooralsnog om processen zo veel mogelijk wel door te laten gaan. Gisteravond zijn er wel extra restricties aangekondigd op de lockdown waardoor burgers nu nog minder bewegingsvrijheid hebben tegen hogere boetes bij (herhaalde) overtredingen.

 

België

België heeft vergelijkbare maatregelen als Frankrijk. Bedrijven zijn verplicht om werknemers te laten telewerken, moeten de werkplek aanpassen als dit niet kan en worden gedwongen te sluiten als ook dat niet mogelijk is.

 

De lijst met processen/sectoren die hiervan uitgezonderd zijn is te vinden op pagina 6 van de publicatie in de staatskrant.

 

Duitsland

Hoewel in Duitsland de strengste beperkingen gelden in de geschiedenis en vele (niet-essentiële) winkels gesloten zijn, is er nog geen verplichting voor bedrijven om de productie te stoppen. Toch hebben veel bedrijven zelf de afweging gemaakt en besloten om productie te stoppen. Het grootste voorbeeld hiervan is de Duitse auto-industrie, die door heel Europa fabrieken en productielocaties sluit. Onder andere Volkswagen (waaronder de merken Volkswagen, Audi, SEAT, Ducati, Porsche en Lamborghini vallen), Ford, BMW en Daimler (o.a. Mercedes) hebben productie opgeschort. Andere autobedrijven zoals Renault, PSA Groep (Peugeot, Citroën, Opel en Vauxhall), Fiat Chrysler en Ferrari doen hetzelfde.

 

En verder

De meeste andere landen in Europa roepen bedrijven op om werknemers waar mogelijk vanuit huis te laten werken en waar dit niet kan vooral afstand te bewaren. In landen zoals Spanje en het VK hoeven bedrijven vooralsnog niet de deuren te sluiten. In Madrid zijn werknemers wel verplicht een getekend formulier bij zich te dragen van hun baas om aan te tonen dat ze voor werk op straat zijn en niet de lockdown overtreden. En in het VK heeft Jeremy Corbyn de overheid opgeroepen zo snel mogelijk meer duidelijkheid te geven over het (eventueel) sluiten van bedrijven; mogelijk dat er in de toekomst dus aanvullende maatregelen zullen komen. Ook hebben landen zoals Denemarken alle niet-cruciale onderdelen van de publieke sector opgeschort, maar is het momenteel nog geen wet (met uitzondering van dingen zoals cafés, restaurants, winkels, en dergelijke- als onderdeel van de lockdown.)

 

In China, waar als eerste maatregelen werden genomen, zijn de meeste lockdown maatregelen weer opgeheven of in ieder geval afgezwakt waardoor reizen weer meer mogelijk is. In Wuhan, hoofdstad van de provincie Hubei, wordt verwacht dat mensen over twee weken weer hun huis uit mogen. De rest van de provincie heeft wel al meer bewegingsvrijheid. Productie was al eerder, op kleinere schaal, heropgestart.

Lees meer over

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.