Raad van de EU wil versnelde digitalisatie na coronacrisis

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
06-04-2020

Europese lidstaten en de Europese Commissie moeten de ervaringen van de Coronacrisis gebruiken om het Europese digitale beleid over de gehele breedte te herzien. Dat staat in de conclusies die de Raad vorige week aannam over Shaping Europe's Digital Future. Met name e-Health, digitaal onderwijs, e-Government, het delen van data, broadbandconnectiviteit en AI moeten onder de loep worden genomen naar aanleiding van de recente ontwikkelingen, vindt de Raad.

 

Digitalisatie voor de maatschappij

De afgelopen maanden publiceerde de Commissie meerdere strategieën die samen vorm moeten geven aan de digitale transitie van de EU. In februari publiceerde de Commissie de European Strategy for Data en een witboek over Artificial Intelligence. Samen hadden zij tot doel het gebruik van data en AI binnen de Unie te optimaliseren om daarmee maatschappelijke problemen aan te pakken en de concurrentiepositie tegenover onder andere de VS en China te verbeteren. Daartoe moest ook het vertrouwen van de Europese burger in de technologie worden vergroot. Daarin zou een belangrijke rol zijn weggelegd voor een betere samenwerking tussen de publieke en private sector op het gebied van het gebruik en delen van data.

 

Data en privacy

Nu doet zich een situatie voor waarin data en AI kunnen worden ingezet voor de aanpak van een belangrijk maatschappelijk vraagstuk. Net zoals de Commissie in februari deed, wijst de Raad nu ook op het belang van het delen van data tussen instellingen en bedrijven. De Commissie vroeg telecombedrijven al eerder om geanonimiseerde metadata te delen, zodat die ingezet kan worden in de strijd tegen de verspreiding van het virus. Ook overweegt ze het gebruik van apps die monitoren of gebruikers in de buurt zijn geweest van iemand die later ziek is geworden. Deze aanpak brengt echter ook veel kritiek teweeg, die voornamelijk voortkomt uit privacyoverwegingen.

 

AI in 'high-risk' sectoren

Op het gebied van AI schreef de Commissie in het witboek dat het gebruik van AI in 'high-risk' sectoren aan nieuwe voorwaarden zou moeten voldoen. De gezondheidssector is zo'n high-risksector, dus legt de huidige crisis ook de potentiële zwakte van die aanpak bloot: strenge voorwaarden maken het gebruik van AI voor het oplossen van crises zoals deze moeilijker. De Raad geeft daarom aan dat regelgeving omtrent AI 'proportioneel' moet zijn. Dat sluit aan bij het standpunt van VNO-NCW en MKB-Nederland dat de Commissie geen brede definitie van AI-toepassingen met een hoog risico op moet stellen.

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.