SMEunited publiceert overzicht van impact coronacrisis op het MKB

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
20-04-2020

90% van het Europese mkb is getroffen door de coronacrisis, dat blijkt uit onderzoek van SMEunited. De koepelorganisatie ontving data van de situatie in de verschillende Europese lidstaten via een enquête waar ook MKB-Nederland aan deelnam. Het onderzoek wijst uit dat de dienstensector, de bouw en de productiesector het hardst getroffen zijn door de crisis. Gemiddeld ervaart het Europese mkb een terugval van de omzet van 50%. Voor iets minder dan een derde van het mkb ligt het verlies boven de 80%.

 

Werkloosheid

In sommige lidstaten ligt de terugval beduidend hoger. Zo rapporteren Frankrijk en Spanje een gemiddeld omzetverlies van 80% en 75% respectievelijk in de getroffen sectoren. Dit is terug te zien in de werkloosheidscijfers. Vooral in Spanje is het aantal werklozen fors toegenomen met maar liefst 760 duizend. Gemiddeld verwachten de leden een toename in het werkloosheidscijfer van 3% tot 5%.

 

Steunmaatregelen

Wel worden er maatregelen getroffen om het mkb te ondersteunen tijdens de crisis. In alle landen zijn garanties voor leningen of subsidies beschikbaar gesteld. Alleen in Portugal is er nog geen regeling voor het uitstel van belastingen. Daarnaast heeft tussen 10% en 50% van het Europese mkb een aanvraag ingediend om gebruik te maken van de Europese regeling voor werktijdverkorting. Dit komt neer op zo'n 3.5 miljoen werknemers en 200 duizend bedrijven. Het verlies aan inkomen onder zzp'ers wordt Europa-wijd aangepakt met inkomenssubsidies. Het bedrag van deze subsidie varieert van €600 (in Italië) tot €2000 (in Catalonië) per maand.

 

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.