Vrij verkeer van gegevens komt stap dichterbij

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
19-06-2018

Gegevens zijn uitgegroeid tot een cruciale factor voor economische groei en zijn de basis van de wereldwijde data-economie. Steeds efficiëntere gegevensanalyse leidt tot digitale innovatie die sectoren zoals de gezondheidszorg, het transport en energie naar een hoger niveau kunnen brengen. Daarvoor moeten de gegevens wel toegankelijk en bruikbaar zijn. Hoewel gegevens gemakkelijk over grenzen kunnen worden uitgewisseld, stelt nationale wetgeving wel degelijk beperkingen daartoe.

 

EU-lidstaten kunnen de verplichting stellen dat gegevens binnen de eigen territoriale grenzen moeten worden opgeslagen. In juni 2018 heeft het Europees Parlement de positie ingenomen dat deze beperking moet worden opgeheven nadat het instemde met het Europese wetsvoorstel voor het vrije verkeer van niet-persoonlijke gegevens.

 

Naast grote maatschappelijke voordelen die het teweeg kan brengen, zal de nieuwe wet de concurrentie tussen aanbieders van clouddiensten vergroten. De zogenaamde vendor lock-in wordt opgeheven waarmee het voor zakelijke gebruikers eenvoudiger wordt om van aanbieder te wisselen. 

 

MKB-Nederland en VNO-NCW zijn blij met de vooruitgang in het politieke proces, want waar bedrijven eigenaar zijn van bepaalde gegevens, zouden zij ook moeten bepalen op welke fysieke plaats zij die mogen opslaan. Het zou niet de overheid moeten zijn die dat bepaald.

 

De Raad van de Europese Unie heeft vorig jaar al een positie ingenomen. Deze maand zullen de Raad, het Parlement en de Commissie beginnen met onderhandelingen op basis waarvan een substantieel akkoord kan worden bereikt. Wij zetten ons ervoor in dat voor zoveel mogelijk gegevens het vrije verkeer zal gelden. Het is vooral belangrijk dat niet zal worden teruggeschroefd op de al ingenomen standpunten over dat ook de gegevens van de publieke sector onder het nieuwe regime zullen vallen.

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.