‘Boete na overschrijden betaaltermijn niet de oplossing’

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
10-06-2016

Het is positief dat CDA en PvdA zich druk maken over late betalingen. Maar een boete van 8 procent voor grote bedrijven die langer dan zestig dagen doen over het betalen van facturen, zoals ze voorstellen, is niet de oplossing. Dit zegt directeur Leendert-Jan Visser vandaag op NPO Radio 1 in het KRO-NCRV-programma De Ochtend.

Het wachten op betaling van facturen beïnvloedt de kaspositie, het concurrentievermogen en de levensvatbaarheid van ondernemingen. Daarom is Visser het eens met CDA en PvdA dat er een flinke stok achter de deur moet komen. “Veel mkb-bedrijven moeten ongelooflijk lang op hun geld wachten.” Maar een dergelijke regeling kan het ongewenste effect hebben dat een betaaltermijn van zestig dagen de norm wordt. We moeten eerder terug naar dertig, vindt Visser. Ook minister Kamp van Economische Zaken zegt in de uitzending hiervoor te vrezen.

Betaalme.nu
MKB-Nederland ziet meer in het stimuleren van snelle betalingen op een positievere manier dan met een boete. Een goed voorbeeld daarvan is het initiatief Betaalme.nu, waarin inmiddels 18 grote ondernemingen hebben afgesproken hun leveranciers sneller te betalen.

Grote bedrijven en ook overheden hebben een voorbeeldfunctie en kunnen bovendien door hun inkoopmacht kleinere leveranciers onder druk zetten akkoord te gaan met lange betaaltermijnen. MKB-Nederland komt daarom deze zomer naar buiten met een eigen onderzoek naar de grootste wanbetalers. Dit verleidt hopelijk meer ondernemingen om de betaalnorm op maximaal 30 dagen te zetten.