‘Innovatie in zorg moet minder vrijblijvend’

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
15-02-2017

Om de zorg beter, slimmer en goedkoper te maken, moet er in de zorgsector meer aandacht komen voor procesinnovaties. Die leiden tot meer samenwerking en inzet van ict in het belang van de patiënt. Dat schrijven MKB-Nederland en VNO-NCW in een brief aan de Tweede Kamer, die woensdag over het innovatiebeleid in de zorg debatteert.

 

Zorg dichter bij huis
Productinnovaties als nieuwe behandelingen en medicijnen komen relatief snel beschikbaar voor patiënten. Dat geldt echter nog niet voor procesinnovaties in de zorg, stellen MKB-Nederland en VNO-NCW. Zij zien kansen om de zorg beter én goedkoper te maken door meer zorg dichter bij huis plaats te laten vinden, en de zorg te transformeren van ‘reparatie’ naar preventie. Dat hebben de ondernemersorganisatiesuiteengezet in de publicatie Vooruit met de zorg: beter, slimmer en menselijker.

 

Uitgaven aansluiten bij groei
Het geheel van de zorguitgaven moet aansluiten bij de economische groei. Dat zou volgens MKB-Nederland en VNO-NCW weer de vuistregel moeten worden die een jojobeleid in de zorg voorkomt. Nu kost de zorg 5400 euro per jaar per volwassene, wat neer komt op bijna 11.000 euro per gezin.