Alleen de politiek heeft een macro-loonknop

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
14-06-2017

'MKB-Nederland en VNO-NCW zijn verheugd dat de economische vooruitzichten steeds verder verbeteren. De economische groei komt volgens de nieuwste CPB-cijfers uit op 2,4 procent in 2017 en 2,0 procent in 2018.' MKB-Nederland en VNO-NCW nuanceren wel opmerkingen dat de lonen achterblijven bij de groei.

 

Loonkosten per uur

Volgens de ondernemingsorganisaties stijgen in de CPB-cijfers namelijk de loonkosten per uur flink. Van 0,2 procent in 2015 naar zelfs 2,8 procent in 2017 en 2018. 'Door alleen naar de stijging van de contractlonen te kijken, zoals vaak gebeurt, ontstaat een te beperkt beeld', aldus de ondernemersorganisaties. Zo krijgen medewerkers ook extra periodieken, gratificaties en andere loonstijgingen die vaak niet worden meegeteld door macro-economen. In werkelijkheid gaan mensen er de komende jaren reëel op vooruit, signaleert ook het CPB. De contractlonen lopen inmiddels ook bovengemiddeld op volgens de laatste cijfers.

 

Loonknop

'Hoewel vaak de suggestie wordt gewekt dat werkgevers aan een 'macro-loonknop' kunnen draaien komen de lonen decentraal (per cao) tot stand. De ene sector heeft daarbij simpelweg meer loonruimte dan de andere', aldus MKB-Nederland en VNO-NCW.' Daarnaast signaleert het CPB terecht dat er onzekerheden zijn die de stoplichten voor de economie ook weer op oranje kunnen zetten. Allemaal zaken waar cao-onderhandelaars rekening mee moeten houden bij het maken van cao-afspraken. De enige met een 'macro-loonknop' is de overheid die de wig kan verkleinen door premies of andere lasten naar beneden bij te stellen waardoor mensen snel effect merken in de portemonnee', aldus de organisaties.

Lees meer over