'Bedrijfsleven blij met verlaging griffierechten door minister Dekker'

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
16-11-2018

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) verlaagt de griffierechten die ondernemers betalen voor vorderingen tussen de 500 en 5.000 euro. Dat staat in de brief aan de Tweede Kamer die vrijdag is verzonden. De minister komt daarmee tegemoet aan een oproep van MKB-Nederland en VNO-NCW om het recht voor ondernemers beter toegankelijk te maken.

  

Extra schijven

De ondernemingsorganisaties zijn blij dat de minister het stelsel van griffierechten wil aanpassen. Concreet stelt minister Dekker twee scenario’s voor, die binnenkort in de Tweede Kamer worden besproken. MKB-Nederland en VNO-NCW zien veel heil in het introduceren van meerdere ‘tussenschijven’: extra categorieën voor vorderingen tussen de 500 en 1.500 euro, tussen de 1.500 en 2.500 euro, en bedragen tot 5.000 euro. Hierdoor ontstaat een betere verhouding tussen de vordering en het griffierecht. Dit maakt het voor kleine ondernemingen makkelijker om van het recht gebruik te maken, aldus MKB-Nederland en VNO-NCW.

 

Faillissement

In het huidige stelsel leiden de relatief hoge griffierechten voor kleine vorderingen ertoe dat ondernemers vorderingen ‘massaal’ afboeken in plaats van die te verhalen op de schuldenaar. Met andere woorden: achter de betaling aangaan is duurder dan wat het oplevert. Dit zet schuldenaars aan tot berekenend gedrag. Uiteindelijk kan het resulteren in faillissementen van bedrijven, menen MKB-Nederland en VNO-NCW.

 

Daling dagvaarding

De verhoging van het griffierecht in 2010 en 2011 heeft ertoe geleid dat ondernemers afzien van een gang naar de rechter. Zo is het aantal dagvaardingen sinds 2011 met 40 procent gedaald, volgens cijfers van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG).