‘Bureaucratie nekt vlotte afwikkeling rentederivaten’

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
01-02-2018

Banken en toezichthouders houden elkaar in een wurggreep bij de afwikkeling van het rentederivatenschandaal. Daardoor wachten gedupeerde ondernemers onacceptabel lang op compensatie. "Het proces is zo verschrikkelijk ingewikkeld en bureaucratisch geworden, dat 2.000 mensen hieraan een dagtaak hebben. Absurd gewoon. En nog zien ondernemers vooralsnog geen cent", zegt directeur Leendert-Jan Visser van MKB-Nederland woensdag bij een hoorzitting over de rentederivaten in de Tweede Kamer.

 

Het dossier rentederivaten is volgens Visser zo langzamerhand de woekerpolis-affaire van de banken geworden. De zaak sleept zich al jaren voort en geen ondernemer begrijpt nog waarom het zo lang moet duren. "MKB-Nederland heeft van meet af aan aangedrongen op een zo vlot mogelijke afhandeling. Nadat de banken zich eind 2016 hadden gecommitteerd aan het uniform herstelkader dachten we dat de vaart erin zou komen. Maar niets blijkt minder waar. Het is vertraging op vertraging."

 

Visser wijst erop dat de banken allang hun verlies hebben genomen en het geld voor compensatie in principe klaar staat. "Hoe absurd is de afwikkeling dan georganiseerd. Het proces is zo bureaucratisch is geworden, dat banken en toezichthouders elkaar in een wurggreep houden. Niemand zet een stap voordat daar minstens twaalf ogen naar hebben gekeken. Er vindt controle op controle plaats. Naast de Autoriteit Financiële Markten zijn daar honderden externe accountants voor ingehuurd. Het is ongelooflijk, maar bijna 2.000 bankiers, it'ers, juristen, externe accountants en anderen houden zich hier dagelijks mee bezig. Met honderden miljoen aan extra kosten en tot dusver zonder enig resultaat."

 

De directeur van MKB-Nederland drong tijdens de hoorzitting aan op druk vanuit het kabinet om een einde te maken aan die bureaucratie. "Er móet een deadline worden gesteld, dit kan zo niet door modderen. Ondernemers hebben recht op een einde aan deze onzekerheid. Van de 19.000 mkb'ers die voor compensatie in aanmerking komen, hebben nog geen 400 daarvoor een aanbod gekregen."