Consument wil tabaks- en gemakswinkel in zijn buurt behouden

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
03-09-2019

Consumenten hechten veel waarde aan een tabaks- en gemakswinkel in hun buurt. In vijf dagen tijd hebben ruim 45.000 personen hun sympathie voor de bestaande tabakswinkels in hun buurt uitgesproken.

 

Deze kleine ondernemers leveren tegenwoordig belangrijke diensten als een post- en pakketservice, bank, OV-oplaadpunt, stomerij en het maken van pasfoto's. Zeker voor oudere buurtbewoners is de nabijheid van dergelijke faciliteiten van groot belang. NSO, brancheorganisatie tabaksdetailhandel, is daarom vorige week een petitie gestart. Met ruim 45.000 handtekeningen is deze vandaag overhandigd aan de Vaste Kamercommissie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Op de dag dat het Nationaal Preventieakkoord op de politieke agenda staat, is het tijd dat het geluid van deze ondernemers en hun klanten gehoord wordt.

 

MKB-Nederland pleit voor tenminste een jaar uitstel voor het uitstalverbod voor tabakswinkels. In het zogenoemde 'Preventieakkoord over roken, alcohol en ongezond eten staat onder meer dat per 2021 winkels sigaretten moeten afdekken. Het bedrijfsleven ondersteunt de ambitie van een rookvrije generatie van harte, maar de enorme bulk aan maatregelen uit het Rookakkoord zadelt de tabakswinkelier in heel korte tijd met enorme kosten op en zorgt tegelijkertijd voor een forse inkomstendaling.

 

Het kabinet had dit kunnen voorzien als op voorhand een MKB-Toets was uitgevoerd over de maatregelen. Dit is echter verzuimd. Winkels en banen dreigen nu te verdwijnen voor de wijken en buurten die juist deze winkel koesteren. MKB-Nederland is daarom blij met de steun van VVD-Tweede Kamerlid Hayke Veldman. Die kondigde gisteren aan een schappelijker invoeringstermijn voor de tabakswinkels te willen.