'Corona-maatregelen voor ondernemers zijn goed, wel soepel uitvoeren'

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
16-03-2020

"Het kabinet zet de goede stappen voor ondernemers," dat zei voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland vanmorgen bij Goedemorgen Nederland van WNL. Vonhof pleitte daarbij wel voor een soepele uitvoering van alle steunmaatregelen van de overheid met bijvoorbeeld controles achteraf in plaats van vooraf.

 

Voor MKB-Nederland is belangrijk dat zo veel mogelijk bestaande regelingen worden benut. "Nieuwe regelingen maken kost onnodig tijd. Uniformiteit, snelheid zijn nu van het grootste belang nu het zo hard gaat. Nederland staat er goed voor met de rijksbegroting en gelukkig hebben we -zoals minister Hoekstra ook al zei- diepe zakken door de goed draaiende economie om permanente schade te voorkomen."

 

Vonhof deed in de uitzending verder een beroep op ondernemers om elkaar te helpen. "Grote bedrijven kunnen soms sneller betalen of toeleveranciers ondersteunen. Dat gebeurt ook en je ziet de mooiste dingen gebeuren nu. Het is echt schouder aan schouder," aldus Vonhof.

 

Het kabinet heeft de afgelopen dagen al goede maatregelen genomen zoals de werktijdverkorting en uitstel van betalingen aan de fiscus. Vonhof gaf hiervoor een pluim aan de staatssecretaris die in overleg met banken er bijvoorbeeld voor heeft gezorgd dat de regeling borgstelling kredieten voor mkb-bedrijven eerder open kan dan gepland. Hier heeft het bedrijfsleven ook om gevraagd. "Doe dit ook voor de middelgrote ondernemingen met de GO-regeling," aldus de mkb-voorman.

 

Een belangrijk punt is volgens Vonhof dat er ook een versoepeling komt van de bijstandsregeling voor zelfstandigen. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering daarvan. Het kabinet is daar ook al over in gesprek. Vonhof denkt verder nog dat gemeenten daarnaast bijvoorbeeld lokale belastingen zouden kunnen uit stellen zoals de OZB of toerismebelasting. Ook payrollers en uitzendkrachten moeten niet worden vergeten. "Zij moeten net zo goed gebruik kunnen maken van alle regelingen die er zijn."

 

MKB-Nederland heeft samen met de Kamer van Koophandel een loket ingericht waar ondernemers terecht kunnen met vragen en voor advies. Kijk op www.kvk.nl/coronaloket of bel tijdens kantooruren naar 0800-2117.