‘Doorgeslagen privacyregels voor de industrie snel aanpassen’

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
12-11-2018

‘Industriële bedrijven moeten steekproeven kunnen doen om de veiligheid op de werkvloer te bewaken. Daarvoor zijn nieuwe regels nodig.’ Dat zeggen MKB-Nederland en VNO-NCW in reactie op een alcohol- en drugstest die Nedcar laat uitvoeren onder personeel. De ondernemersorganisaties vinden dat zulke tests  moeten kunnen plaatsvinden in de industrie, en wijzen daarbij op de AVG-privacyregels van afgelopen voorjaar.

 

Chemische industrie

Nu is wettelijk alleen geregeld dat piloten en machinisten op alcohol en drugs worden getest. Dat is geregeld in de spoor- en luchtvaartwetgeving. MKB-Nederland en VNO-NCW vinden dat dit ook voor bijvoorbeeld de chemische en de maakindustrie zou moeten gelden, waar van een hoog veiligheidsrisico sprake is. ‘Het is eigenlijk een kwalijke zaak dat dat volgens de AVG niet mag, terwijl testen bewezen helpt de veiligheid te bewaken op de werkvloer en in de omgeving.’

 

Preventief

De ondernemersorganisaties vinden dat de overheid nieuwe wet- en regelgeving moet opstellen om de balans te waarborgen, zodat de industrie periodiek weer controles kan doen. Daar gaat ook een  preventieve werking van uit.