'Duurzame inzetbaarheid geldt ook voor 50-plus’

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
04-04-2014

Werkgeversorganisaties moeten inspiratiedagen organiseren om werkgevers te stimuleren 50-plussers in dienst te nemen. Dat is een van de punten uit het deze week gepresenteerde actieplan van 50PLUS. MKB-Nederland en VNO-NCW zeggen graag met de politieke partij in gesprek te gaan over de arbeidsmarktpositie van ouderen. De ondernemingsorganisaties erkennen dat het voor veel 55-plussers die hun baan verloren hebben, moeilijk is om weer aan het werk te komen. 'Positief is dat de arbeidsparticipatie van ouderen de afgelopen jaren in recordtempo is toegenomen. Zeer veel meer dan die onder jongeren.'

MKB-Nederland en VNO-NCW wijzen op vele activiteiten gericht op werkgevers die al plaatsvinden, waaronder inspiratiedagen en netwerkbijeenkomsten in de regio waar veel bedrijven aan meedoen. De ondernemingsorganisatie noemen het ook van groot belang is dat de Beleidsagenda 2020 van de Stichting van de arbeid wordt uitgevoerd. Die is gericht op duurzame inzetbaarheid van mensen tot aan de pensioengerechtigde leeftijd. In die beleidsagenda zitten al veel elementen die 50 plus ook noemt.

Zo pleit 50PLUS voor 'tandembanen', waarbij ouderen hun ervaring overdragen aan jongeren, en voor meer geld voor bij- en omscholing van oudere werklozen. Verder moeten extra vrije dagen voor oudere werknemers worden afgeschaft. In plaats hiervan moeten in cao's maatregelen komen die de inzetbaarheid van ouderen bevorderen.

Minder te spreken zijn MKB-Nederland en VNO-NCW over de opmerking van fractievoorzitter Norbert Klein dat het onder de huidige omstandigheden op de arbeidsmarkt 'ongehoord is de AOW-gerechtigde leeftijd nog verder te verhogen en tegelijkertijd de maximale WW-duur te verkorten van 38 maanden naar 24 maanden.' Hoewel er op de arbeidsmarkt door de economische crisis nog sprake is van een oplopende werkloosheid, zal de arbeidsmarkt over een aantal jaren gekenmerkt worden door tekorten en een groeiende dynamiek, stellen de ondernemingsorganisaties.