'Een vak leren begint in het vmbo'

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
09-04-2018

Met 'laagopgeleid' plak je meteen een label op iemand. Het moet gaan om goed opgeleid, passend bij ieders eigen talenten en ambities. MKB-Nederland zegt vandaag tegen NU.nl het roerend eens te zijn met schrijfster en columniste Marianne Zwagerman. Zij zwengelde onlangs de discussie aan over de termen hoog- en laagopgeleid.

 

Zwagerman pleit ervoor te stoppen met mensen laagopgeleid noemen: "Ze zijn praktisch opgeleid, dat is niet slechter dan theoretisch. Er zijn zat mensen opgeleid die theoretisch zijn opgeleid en niks kunnen".

 

Een vak leren

MKB-Nederland ziet veel mensen op het vmbo neerkijken. Wat onterecht is, volgens de ondernemersvereniging. Ouders zien het vmbo niet zelden als een soort 'restonderwijs' - daar gaat je kind heen als het de havo niet redt. Terwijl een vak leren juist in het vmbo begint en verder gaat op het mbo. Het mbo is hofleverancier van het midden- en kleinbedrijf in ons land. We kunnen niet zonder goede installateurs, bakkers, metselaars, noem maar op. De term laagopgeleid draagt bij aan de negatieve beeldvorming en waardering voor praktische opleidingen.

 

Stigmatisering

Bovendien heeft het bedrijfsleven last van die stigmatisering. "Voor het bedrijfsleven is het van groot belang dat de instroom op het, vooral technische, vmbo en vervolgens mbo op peil blijft. We hebben die mensen gewoon hard nodig. Een onterecht negatief imago helpt daar niet bij", aldus MKB-Nederland.

 

Alleen anders

MKB-Nederland zou het vervangen van de termen laag en hoog door bijvoorbeeld praktisch en theoretisch een goede zaak vinden. "Of je nu heel goed bent met je handen, of heel slim met een academische opleiding, het is allebei waardevol en het is allebei (plus alles wat er tussen zit) nodig op de arbeidsmarkt. Het is alleen ánders.

 

Kansen op succes

Het huidige onderscheid in de maatschappij waarbij het een ‘hoger’ wordt aangeslagen dan het ander is volstrekt onnodig, meent MKB-Nederland. Er zijn talloze voorbeelden van ondernemers die ‘laagopgeleid’, maar zeer succesvol zijn. Hoog- of laag opgeleid zegt niets over je kansen op de arbeidsmarkt of op succes.