Enexis en Peijnenburg vitaalste bedrijven Limburg en Brabant

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
06-07-2017

Energieleverancier Enexis uit Maastricht is dit jaar het Vitaalste Bedrijf van de provincie Limburg. Koninklijke Peijnenburg uit Geldrop van Noord-Brabant. Voormalig zwemmer Pieter van den Hoogenband overhandigde de prestigieuze prijs deze week aan respectievelijk Yvonne Schobbe en Jacqueline Kroezen.

 

Volgens juryvoorzitter Van den Hoogenband investeren deze bedrijven het meest in het vitaal houden van hun medewerkers. Enexis liet de andere genomineerden van Limburg, Geodis Logistics uit Venlo en Thermae 2000 uit Valkenburg, achter zich, Peijnenburg versloeg taalinstituut Regina Coeli uit Vught en GAC Business Solutions uit Oirschot.

 

Dagelijkse routine

Enexis uit Maastricht is een van de acht grote netbeheerders van Nederland. Naar aanleiding van een intern onderzoek dat werd uitgevoerd in 2015 heeft de directie meteen doorgepakt en een gezondheids- en vitaliteitsprogramma ontwikkeld voor de driehonderd medewerkers.

“We wilden een structurele mentaliteitsverandering in beweging zetten”, stelt woordvoerder Yvonne Schobbe. “Het gaat niet alleen om een gezond broodje in de kantine, maar je moet proberen gezondheid en vitaliteit in de breedste zin van het woord een plekje te geven in de dagelijkse routine van medewerkers.”

 

Yogalessen

Binnen Enexis worden nu onder werktijd sportsessies, kookworkshops en yogalessen in groepsverband georganiseerd; iedere medewerker kan zijn eigen sport zoeken, van bootcamp tot zwemmen. Ook is er een jeu de boule-baan op kantoor en gratis fruit. Werknemers reageren enthousiast en droegen zelf al tientallen nieuwe ideeën aan. “We zijn heel trots op de eerste resultaten”, vertelt Schobbe. “De scores waren na een jaar al beter. We hadden ingezet op 10 procent minder ziekteverzuim; daar zijn we rúim overheen gegaan. En het gemiddelde gewicht van onze medewerkers is ook gedaald. Het is nu van belang al dat enthousiasme levend te houden.”

 

Voetbaltafels

Koninklijke Peijnenburg in Geldrop is de grootste Nederlandse producent van ontbijtkoek. In de hal van iedere vestiging hangt een groot bord met de slogan van het bedrijf: 'Het leven elke dag een stukje lekkerder en leuker maken'. Het familiebedrijf wil de gezondste producten leveren en dat kan volgens de directie alleen maar met gezonde en fitte medewerkers. 

“De keuze ligt altijd bij de werknemers”, erkent hr-adviseur Kroezen. “Maar als bedrijf willen wij proberen alles te faciliteren wat medewerkers op dit vlak aandragen.” Zo zijn er meer sta-bureaus gekocht, kwamen er voetbaltafels en werden er personal coaches ingeschakeld om Peijnenburgers te helpen actieplannen te maken.

 

Verduisteringsgordijnen

Leidinggevenden houden proactief een vinger aan de pols bij hun medewerkers en in de bakkerij worden gratis waterdoppers en fruit aangeboden. Het kort ziekteverzuim in het bedrijf ligt op 1 procent, ver onder het landelijk gemiddelde. Er is speciale aandacht voor medewerkers die nachtdiensten draaien; zo mogen zij op kosten van de zaak verduisteringsgordijnen aanschaffen.

 

Het bedrijf probeert vitale campagnes en activiteiten ook te combineren met 'verantwoord ondernemerschap'. Zo organiseerde Peijnenburg recent een sponsorloop voor KIKA en heeft het bedrijf ingezameld voor schoon water in ontwikkelingslanden. “Het bevorderen van vitaliteit is voor ons niet iets dat stopt bij de muren van de bakkerij”, aldus Kroezen.

 

Het Vitaalste Bedrijf

De winnaars van Limburg en Brabant nemen het aan het einde van het jaar op tegen de winnaars van de andere provincies. De prijs van Het Vitaalste Bedrijf van Nederland wordt 23 november uitgereikt tijdens de Week van de Ondernemer in Amsterdam. De landelijke winnaar neemt het stokje dan over van Zalsman uit Zwolle, dat zich nu Het Vitaalste Bedrijf van Nederland mag noemen.

 

De verkiezing van Het Vitaalste Bedrijf is een initiatief van MKB-Nederland en ONVZ Zorgverzekeraar. Vitale bedrijven zijn van groot belang voor de economie van Nederland. Daarom stimuleren MKB-Nederland en ONVZ Zorgverzekeraar bedrijven om te investeren in duurzaam inzetbare medewerkers.

 

Enexis vitaalste bedrijf Limburg 

Enexis

 

Peijenburg vitaalste bedrijf Noord-Brabant

Peijnenburg