'Groei ondernemerschap is winst, doorgroei aandachtspunt'

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
02-08-2019

'De grote groei van het aantal kleine bedrijven brengt ons land veel, maar we moeten er ook letten op dat bedrijven makkelijk kunnen blijven doorgroeien en meer mensen gaan aannemen. Dat geeft de productiviteit en vernieuwing namelijk echt een boost op de lange termijn.'

 

Ondernemerschap expert Rob Wolthuis van MKB-Nederland reageerde donderdag tijdens 'BNR Zakendoen met' op nieuwe CBS-cijfers over het aantal mkb’ers, samengesteld voor Staatvanhetmkb.nl.

 

Grootste deel microbedrijven

Er zijn in Nederland nu 1,16 miljoen mkb-bedrijven actief. Zo'n 335 duizend meer dan een decennium terug. De toename qua bedrijven bestaat voor het grootste deel uit microbedrijven; ruim 330 duizend van de bijna 335 duizend die er in de afgelopen tien jaar bij kwamen. Van deze kleine bedrijven, met 1 tot 10 werkzame personen, zijn er nu ruim 1,1 miljoen. Het aantal bedrijven met 10 tot 250 werkzame personen is met 52 duizend bedrijven in 2019 ongeveer gelijk aan dat van begin 2009.

 

Zelf aan het stuur

Volgens Wolthuis is de toename van het aantal kleine bedrijven een belangrijk gevolg van mensen die meer zelf aan het stuur van hun loopbaan willen zitten en hun werk meer zelf willen kunnen inrichten. 'Velen doen het ook naast een andere baan of in combinatie met een werkende partner met een vaste baan. De groei van het ondernemerschap zal zich verder doorzetten, aandacht is nodig voor de opgave hoe we de doorgroei van bedrijven versnellen.

 

Rigide regels

Rigide ontslagregels, twee jaar loondoorbetaling bij ziekte en andere risico's maken veel ondernemers volgens Wolthuis terughoudend om (meer) mensen aan te nemen. Een interessante ontwikkeling is volgens de expert dat steeds meer zelfstandigen opereren in netwerken waardoor ze toch schaal kunnen maken en kunnen offreren voor grote klussen.

 

Luister hier het item terug van BNR Zakendoen met