GroenLinks: Halvering veestapel als uitweg uit stikstofcrisis

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
08-03-2021

Halvering van de veestapel is de enige structurele oplossing voor de stikstofcrisis. Dat zei GroenLinks-kamerlid Paul Smeulders maandag in de Malietoren, waar hij in het kader van de verkiezingen samen met collega Tom van der Lee in gesprek ging met voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland en een aantal branches. ‘Dat betekent dat we boeren ruimhartig moeten uitkopen. In Helmond en omgeving kan niets meer omdat er zoveel megastallen zijn’, aldus Smeulders, voorheen wethouder in deze Brabantse gemeente.

 

Woningbouw

Verduurzaming, de bouwopgave en regeldruk waren maandag onderwerp van gesprek. GroenLinks wil ‘de regie terug op ruimtelijke ordening’, zo was de reactie van de twee parlementariërs op de opmerking vanuit Bouwend Nederland dat door ‘bestuurlijk geëmmer’ hier alles langer duurt dan nodig en we zomaar zeven jaar verder zijn voordat er een huis is gebouwd. Terwijl er juist een zeer grote woningbouwopgave ligt. Volgens Van der Lee kampt de overheid op alle niveaus met een gebrek aan kennis en kunde en het kost tijd om dat weer op te bouwen. ‘Ruimtelijke ordening is volledig gedecentraliseerd en daar is geen regie op. Keuzes worden los van elkaar gemaakt. Juist in die grote transities heb je regie nodig, ook op volkshuisvesting en klimaat.’

 

Duurzaamheidsinvesteringen

Directeur Annet Koster van rederijorganisatie KNVR maakte een punt van de financierbaarheid van duurzaamheidsinvesteringen. De zeevaart is bezig met een maritiem masterplan, maar omdat verduurzaming vaak gepaard gaat met nieuwe en niet altijd bewezen technieken, zijn banken huiverig om die te financieren. Van der Lee vindt daarom dat de Volksbank een publieke bank moet blijven met als taak om meer risicovol te investeren, zeker in het mkb.

 

Regeldruk

Jacco Vonhof haalde de regeldruk aan als een van de grootste pijnpunten van het mkb en verbaasde de Kamerleden met een aantal pijnlijke voorbeelden van regels die in praktijk op een bizarre manier uitpakken. ‘Wij zien deze absurditeit niet als wij wetten maken’, aldus Van der Lee. ‘Dit komt niet in de debatten terug. We hebben gezien dat er nog al eens wat mis gaat. Daar hoort dit ook bij.’

 

Loonkosten omlaag

Net als MKB-Nederland wil ook GroenLinks het werkgeverschap aantrekkelijker maken voor met name kleine bedrijven. De drempel om (de eerste) werknemers aan te nemen, is nu te hoog. GroenLinks is volgens de Kamerleden de enige partij die in haar verkiezingsprogramma de loonkosten omlaag brengt.

Bekijk ook de gesprekken met andere lijsttrekkers en politieke partijen 

 

Bekijk de video en foto's van het bezoek

 

Bekijk alle foto's op onze Facebookpagina.

Credits: Rolf van Koppen.

 

Lees meer over