Jacco Vonhof: ‘Roer moet om om regeldruk te bestrijden’

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
16-06-2020

'We hebben al jaren geen idee meer aan hoeveel verplichtingen ondernemers moeten voldoen en wat daarvan de kosten zijn. Hoog tijd dat we daar weer inzicht in krijgen en de boel eens grondig opschonen. Het roer moet om.' Dat schrijft voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland in een opiniestuk in het Financieele Dagblad.

 

Toenemende regeldruk

Ondernemers in Nederland gaan gebukt onder de toenemende regeldruk, aldus Vonhof. Nieuwe voorstellen die vorig jaar aan het Adviescollege Toetsing Regelgeving zijn voorgelegd, bevatten voor 700 miljoen euro aan eenmalige en 600 miljoen euro aan structurele kosten. En het gaat niet alleen om een teveel aan regels: regels zijn vaak onnodig ingewikkeld, jagen ondernemers op kosten en schieten soms zelfs hun doel voorbij. Een voorbeeld vindt Vonhof het wetsvoorstel Toezicht discriminatievrije werving en selectie. Het doel is prima, maar het gaat niet werken. Want een discriminerende werkgever die een werkwijze op papier heeft gezet gaat vrijuit, maar de ondernemer die niet discrimineert maar niets op papier heeft gezet, krijgt een boete.

 

Stelsel

Volgens Vonhof is het probleem dat Nederland geen stelsel meer heeft met goede waarborgen tegen onnodige regeldruk en slechte regelgeving. Zo hebben wij als een van de weinige EU-landen geen one in, one out-beleid (nullijn), geen standaard impact assessment en geen regeldrukscoreboard. Hoog tijd dat daarin verandering in komt, betoogt de voorzitter van MKB-Nederland.

 

Lees hier het hele artikel.