Kaag: ‘Vertrouwen op EU in handelsgeschil met VS’

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
04-07-2018

Nederland vertrouwt in het handelsgeschil met de Verenigde Staten op de Europese Unie. ‘Via Europa kunnen we als groot handelsblok meer bereiken dan met bilaterale akkoorden’, zei minister Kaag van Buitenlandse Handel tijdens een bijeenkomst voor ondernemers die werd georganiseerd door MKB-Nederland en VNO-NCW samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken.

 

Tegenmaatregelen

De EU heeft volgens Kaag juist gehandeld door de Amerikaanse importtarieven op aluminium en staal te beantwoorden met importtarieven op Amerikaanse producten. ‘Dat is niet leuk, maar wel nodig. Maar uiteindelijk moeten we weer terugkeren naar een dialoog met de VS.’ Zij kan zich voorstellen dat de Europese tegenmaatregelen ongunstig zijn voor specifieke Nederlandse bedrijven of sectoren. ‘Maar we kunnen niet één product of sector vrijwaren, want dat ondergraaft de Europese aanpak, en er is in EU-verband heel zorgvuldig naar het maatregelenpakket gekeken.’ Ze gaf bedrijven als tip om ook zelf goed te lobbyen in de VS om verdere Amerikaanse maatregelen te voorkomen.

 

Via de WTO

De minister hoopt dat via de Word Trade Organization (WTO) kan worden voorkomen dat de ‘handelsspanningen’ zich verder verspreiden over de wereld. In dat verband noemde ze het Amerikaanse veto op de benoeming van rechters in de geschillencommissie een ‘doodskus voor het WTO-systeem. Juist de geschillenbeslechting is de kracht van het multilaterale handelssysteem, en die arbitrage moeten we weer in werking krijgen.’ Daarnaast pleitte ze voor een WTO die ook kijkt naar nieuwe ontwikkelingen als technologie.

 

Slimme nieuwe afspraken

VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer wees tijdens de bijeenkomst op het belang van goede afspraken tussen de VS en de EU in de vorm van een nieuwe slimme handelsdeal. ‘Zo komen we uit het defensieve en kunnen we daadwerkelijk komen tot hogere standaarden in de wereld.’