Kaag: ‘Weloverwogen en verantwoord risico durven nemen met heropening’

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
01-03-2021

Met de inzet van vaccinatiebewijzen en sneltesten op kosten van de overheid kunnen samenleving en economie snel worden heropend. ‘We moeten weloverwogen en verantwoord risico durven nemen.' Dat zei lijsttrekker Sigrid Kaag van D66 maandag in een online 'verkiezingsgesprek' met MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof.  

 

Niet bezuinigen maar investeren

Volgens Kaag is het de grootste maatschappelijke opdracht om uit deze crisis te komen, en speelt de overheid daarin een belangrijke rol, vooral ook om ondernemers er financieel doorheen te trekken. ‘We moeten niet bezuinigen zoals na de vorige crisis, maar investeren in alle sectoren van de economie.’ De D66-lijsttrekker gaf aan dat het tijdens de formatie een ‘verplichting’ is om met MKB-Nederland en VNO-NCW om tafel te gaan en een plan te maken voor wat de komende jaren nodig is om het bedrijfsleven er weer bovenop te helpen. Ze verwees ook naar de plannen van partijgenoot en staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief, die ondernemers langer de tijd wil geven om schulden terug te betalen.

 

Lastenverzwaringen

Het Centraal Planbureau presenteerde maandag doorrekeningen van de verkiezingsprogramma’s van de verschillende partijen, waaruit blijkt dat die forse lastenverzwaringen – variërend van 3 tot 42 miljard euro – voor het bedrijfsleven teweeg brengen. Vonhof gaf Kaag mee dat dit niet de tijd is om de lasten voor ondernemers te verzwaren. ‘We zijn geen potje om in te graaien en overheidstekorten mee te dichten. Niet op landelijk niveau, maar ook niet lokaal.’

 

Meebetalen aan herstel

Kaag steunt het idee van onder anderen CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra dat de ‘winnaars’ van deze crisis moeten meebetalen aan het herstel van getroffen bedrijven. ‘Het is eerlijk en redelijk dat bedrijven die door corona juist veel meer winst hebben gemaakt, daarvoor een extra afdracht doen.’ Volgens hetzelfde principe van eerlijkheid en redelijkheid vindt zij ook dat de grootste vervuilers het meest moeten betalen in de aanpak van de klimaatcrisis. Vonhof wees erop dat zo’n extra corona-afdracht tijdelijk moet zijn en dat extra hoge klimaatlasten er niet toe mogen leiden dat grote bedrijven uit Nederland vertrekken of zich hier niet willen vestigen.

 

Regeldruk verlagen

De D66-lijsttrekker gaf verder aan het werkgeverschap aantrekkelijker te willen maken en de regeldruk te willen verlagen. Zij deelt de ideeën van MKB-Nederland dat voor elke nieuwe regel een oude moet verdwijnen, er een stevige ‘regeldrukwaakhond’ nodig is, en dat regels nu te veel zijn gebaseerd op wantrouwen. ‘Regels moet niet remmen maar stimuleren.’

Bekijk ook de gesprekken met andere lijsttrekkers en politieke partijen 

Wat gaat D66 doen voor het mkb?

Duur: 1,5 minuut

 

 

 

Bekijk het gehele gesprek tussen Jacco Vonhof en Sigrid Kaag terug

Duur: 45 minuten, onder leiding van Annette van Soest

 

 

 

Bekijk alle foto's

Met dank aan fotograaf Rolf van Koppen. Klik hier voor alle foto's.