'Klimaatwet in goede richting aangepast'

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
27-06-2018

'De vandaag gepresenteerde Klimaatwet kan in combinatie met het te sluiten Klimaatakkoord en faciliterend overheidsbeleid zorgen dat Nederland op een slimme wijze CO2-neutraal wordt.' Dat zeggen MKB-Nederland en VNO-NCW in een eerste reactie op de nieuwe wet.

 

Continuïteit

'Juist aan continuïteit ontbrak het in het verleden vaak. Het is dan ook goed dat bedrijven nu qua CO2-doelstellingen langjarige zekerheid krijgen met deze wet. Dat is belangrijk voor de miljardeninvesteringen die gedaan moeten worden voor de overgang van een fossiele naar groene economie', aldus de ondernemersorganisaties.

 

Realistischer doelen

Zij gaan het wetsvoorstel nog nader bestuderen, maar zijn in ieder geval verheugd dat de initiatiefnemers het wetsvoorstel hebben aangepast ten opzichte van een eerdere versie. Zo zijn er realistischer doelen gekomen in lijn met het regeerakkoord. Ook zijn de doelstellingen in de wet niet extern afdwingbare normen.

 

Klimaatdag

'Het vorige voorstel was veel te rigide. Dat werkt averechts. Deze nieuwe wet lijkt nu een prima kapstok te zijn voor verder decentraal in te vullen programma’s via het Klimaatakkoord. Ook regelt de wet dat we goed gaan monitoren of we op schema liggen. Dat moet alleen op de jaarlijkse Klimaatdag niet leiden tot korte termijn politiek. Alle partijen moeten het oog op de lange termijn resultaten gericht houden', stellen MKB-Nederland en VNO-NCW.

 

Omgevingswet

Volgens beide organisaties moet nog wel goed worden gekeken naar hoe de Klimaatwet zich gaat verhouden tot de nieuwe Omgevingswet.

 

Klimaatwet
De fracties van VVD, CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks, PVDA en SP hebben na lange onderhandelingen een definitief akkoord bereikt over een klimaatwet. In deze wet staat dat Nederland in 2050 de uitstoot van CO2 met 95% gereduceerd moet hebben ten opzichte van 1990. In 2030 moet al 49% zijn gerealiseerd. Ook komt er elk jaar in oktober een Klimaatdag, een soort Prinsjesdag over het klimaat en de doelstellingen van de Klimaatwet.