'Maak van Volksbank mkb-bank'

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
09-07-2019

MKB-Nederland steunt het pleidooi van CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma om van de Volksbank een coöperatie te maken. "En laat het dan een echte mkb-bank worden", zegt voorzitter Jacco Vonhof.

 

De ondernemersorganisatie lanceerde anderhalf jaar geleden al het idee dat de Volksbank zich met name op het mkb zou richten, omdat ondernemers bij de andere grootbanken al jaren moeite hebben om aan financiering en werkkapitaal te komen.

 

Grens optrekken

Bij de Volksbank, het genationaliseerde moederbedrijf van SNS, ASN en RegioBank, draait inmiddels een pilot voor bedrijfsleningen tot maximaal € 50.000,-. MKB-Nederland zou graag zien dat die grens wordt opgetrokken naar € 250.000,- euro. "Juist bij bedragen tot 2,5 ton zit de meeste pijn", zegt Vonhof. "Bij de andere banken zijn die relatief kleine kredieten moeilijk te krijgen."

 

Waar ondernemers makkelijk kunnen aankloppen

Maar beter nog zou het zijn als de Volksbank een mkb-bank wordt, waar ondernemers makkelijk kunnen aankloppen voor, zoals Heerma het ook omschrijft, "simpele en eerlijke producten". Daar is het tijd voor, vindt Vonhof, want de problemen met de financiering van mkb-bedrijven slepen al jaren. "Toen het economisch slecht ging was dat nog te begrijpen, maar nu het veel bedrijven goed gaat, is het nog altijd lastig. Terwijl er voor de bank voldoende rendement uit de leningen valt te halen. Een mkb-bank voorziet in een enorme behoefte."

 

Niet bezig met aandeelhoudersbelangen

Vonhof wil graag met Heerma aan tafel om verder te praten over diens idee van een coöperatieve bank, die niet bezig is met aandeelhoudersbelangen en bonussen maar juist het midden- en kleinbedrijf als ruggengraat van de economie bijstaat. "Het zou bovendien goed zijn voor de diversiteit van het bankenlandschap", zegt Vonhof. "Met een beperkt aantal grootbanken in Nederland, die onderling niet veel verschillen, is er absoluut ruimte voor een nieuwe smaak."