MKB-Nederland biedt Kamer Infokaart aan over gevolgen Brexit

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
13-12-2017

MKB-Nederland heeft vanochtend in de Tweede Kamer de drie Brexit-rapporteurs van de Kamer een kaart aangeboden met de potentiële gevolgen van de Brexit als er geen deal komt over de nieuwe handelsrelatie.

 

Ingewikkeldste deel Brexit
Nu er een eerste akkoord ligt over de ‘echtscheiding’ tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU kunnen de onderhandelingen over de toekomstige relatie beginnen. Dat is goed. Maar, zo stelt de ondernemersorganisatie, dat is ook verreweg het ingewikkeldste deel van het uittredingsproces, zowel politiek als handelstechnisch.

 

Funest
De plaat moet de Tweede Kamer en premier Rutte er het hele komende jaar aan herinneren hoe ingrijpend de gevolgen van een harde Brexit zullen zijn. Het internationale politieke proces heeft alle risico’s in zich dat het niet lukt en dat we alsnog in het ‘cliff edge scenario’ terecht komen. Juist voor handelsland Nederland is dat funest, aldus MKB-Nederland bij de overhandiging aan de rapporteurs rapporteurs Anne Mulder (VVD), Kees Verhoeven (D66) en Pieter Omtzigt (CDA).

 

Één verandermoment
Volgens de ondernemersorganisatie is de tijd tot 1 april 2019 veel te kort om een volledig nieuw handelsakkoord inhoud te kunnen geven. Daarom pleit MKB-Nederland voor een uitgebreide overgangsperiode waarin alles bij het oude blijft. In die tijd moet een nieuwe handelsdeal worden uitonderhandeld, zodat ondernemers straks maar één keer met veranderingen te maken krijgen.

 

Nieuwe informatiecampagne
Om dat ondernemers zich grote zorgen maken over Brexit, maar zich vaak nog nauwelijks voorbereiden op de eventuele gevolgen, beginnen MKB-Nederland en VNO-NCW later deze maand met een speciale informatiecampagne, inclusief een tweewekelijkse Brexit-nieuwsbrief en een checklist voor ondernemers om te starten met de Brexit-voorbereidingen.