MKB-Nederland en EZK lanceren Duurzaam.Energie.Besparen

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
28-01-2021

Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, en Sandor Gaastra, directeur-generaal Klimaat en Energie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, lanceerden vandaag het programma Duurzaam.Energie.Besparen (DEB.nl) tijdens de uitreiking van de EZK Energy Award 2020.  Mkb-ondernemers krijgen met het programma praktische hulpmiddelen om energie -en daarmee geld -te besparen.

 

Quick wins

Met het online programma kan een ondernemer direct zien hoeveel euro’s hij of zij minder hoeft uit te geven door energiebesparende maatregelen. Onderdeel van het programma is ook een digitale bespaarassistent. Die geeft aan wat de ondernemer kan doen om dat te bereiken. Verschillende mogelijkheden staan naast elkaar en zijn toegesneden op de individuele onderneming. Per bedrijfstak zijn quick wins vermeld die het makkelijkst geld opleveren en vaak eenvoudig kunnen worden toegepast. Het ministerie van EZK maakt het mogelijk dat ondernemers gratis gebruik kunnen maken van DEB.nl.

 

Wet Milieubeheer

Het initiatief vloeit voort uit de Wet Milieubeheer. Die verplicht bedrijven die jaarlijks meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas gebruiken om besparende maatregelen te nemen. Voor mkb-ondernemers is het belangrijk dat zij hier op een praktische manier invulling aan kunnen geven. Dat heeft bij de ontwikkeling van DEB.nl centraal gestaan. Energie- én kostenbesparing gaan hand in hand. Omdat de mogelijkheden voor energiebesparing ook interessant zijn voor bedrijven die onder de wettelijk verplichte grens blijven, kunnen alle ondernemers er gebruik van maken.

 

Praktische maatregelen

MKB-Nederland en het ministerie van EZK willen mkb-ondernemers stimuleren om bij te dragen aan de realisatie van de klimaatdoelstellingen. Daarom is veel werk gemaakt van de vertaling van verplichtingen naar praktische maatregelen. De ondernemer krijgt advies in begrijpelijke taal, kan kiezen welke optie het beste bij de eigen onderneming past en wat het oplevert. Met het programma kan de ondernemer ook een eigen besparingsprogramma voor de komende jaren ontwikkelen. Zo wordt duurzaamheid onderdeel van de bedrijfsvoering.