'Nederlands mkb helpen bij productiviteitsgroei en transitie naar duurzaamheid en digitalisering'

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
04-10-2018

Het concurrentievermogen van het Nederlandse mkb staat onder druk, nu de krapte op de arbeidsmarkt steeds meer toeneemt en de economische conjunctuur over haar hoogtepunt heen lijkt te zijn. Dat schrijft het Comité voor Ondernemerschap in het ‘Jaarbericht Staat van het MKB 2018’. Ondernemers moeten productiever, duurzamer en digitaler worden om de concurrentie aan te kunnen. MKB-Nederland onderschrijft deze conclusie, maar stelt tegelijkertijd dat een groot deel van het mkb hier veel hulp bij nodig zal hebben.

 

Het Jaarbericht Staat van het MKB 2018 is op 3 oktober door het Comité voor Ondernemerschap overhandigd aan staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat. Dit gebeurde in bijzijn van koningin Máxima, lid van het Comité, en de voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof, bij het bedrijf Corrosion in Moerkapelle. Het jaarbericht is onder andere gebaseerd op nieuwe cijfers van het CBS.

 

De economie is aan het veranderen

Hoewel het aantal banen in het mkb flink is gegroeid vorig jaar, daalde de productiviteit. Het Comité omschrijft deze ontwikkeling als zorgelijk, temeer omdat de krapte op de arbeidsmarkt toeneemt en we het hoogtepunt van de conjunctuur inmiddels achter ons lijken te hebben. De economie is structureel aan het veranderen: verduurzaming, digitalisering en internationalisering zijn de nieuwe kernbegrippen. Dat vraagt om een groot aanpassingsvermogen van ondernemers en overheid, aldus het Comité.

 

Groei moet komen uit productiviteit

MKB-Nederland onderschrijft de analyse van het Comité dat economische groei meer moet komen uit groei in productiviteit in plaats van werkgelegenheid. Dit vraagt om vernieuwing en het inzetten van mensen en middelen op de plek waar zij de meeste waarde toevoegen. De top van het midden- en kleinbedrijf is hier ook al voortvarend mee aan de slag.
Echter: een grote groep heeft daarbij alle steun nodig om ook stappen te kunnen zetten in innovatie. Digitalisering, big data, robotisering, automatisering: daarvoor is niet alleen in technologisch opzicht kennis nodig, ook procesmatig en organisatorisch. Branche- en regionale ondernemersverenigingen kunnen een belangrijke rol spelen om die kennis toegankelijk te maken en onder hun leden te verspreiden.

 

MKBJaarcongres over digitalisering

MKB-Nederland organiseert op 9 oktober in de Grote Kerk in Den Haag haar MKBJaarcongres, dat dit jaar in het thema staat van digitalisering in het mkb. Koningin Máxima zal in haar hoedanigheid als lid van het Comité voor Ondernemerschap, de openingsspeech verzorgen.