‘Neem zorgen familiebedrijven rond UBO-register weg’

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
05-11-2019

Ondanks de verbeteringen die minister Hoekstra van Financiën heeft aangebracht in het wetsvoorstel voor het UBO-register, zijn veel familiebedrijven nog altijd erg bezorgd over het vastleggen van de gegevens van aandeelhouders in een register. Zij vrezen een soort ‘telefoonboek voor criminelen’, aldus MKB-Nederland en VNO-NCW. Woensdag behandelt de Tweede Kamer het wetsvoorstel.

 

Ruimte voor afschermen

Op drie punten willen de ondernemersorganisaties verdere aanpassingen, schrijven zij in een brief aan de Tweede Kamer. Zo moeten ondernemers kunnen zien wie het register heeft geraadpleegd. Ook moeten zij meer ruimte krijgen om hun gegevens af te schermen bij dreiging vanuit criminele hoek. Ondernemers vrezen namelijk dat criminelen aan de haal gaan met die gegevens, waaronder namen en adressen. Het mag daarbij geen verschil maken in welke gemeente ondernemers wonen en waar zij om politiebescherming vragen.

 

Geen commercieel gebruik

Commerciële partijen mogen informatie uit het UBO-register niet gebruiken, stellen MKB-Nederland en VNO-NCW. Die ruimte lijkt nu toch te ontstaan. Alleen partijen die onder toezicht staan, zoals banken en verzekeraars, zouden toegang mogen hebben.

 

Boeven buiten schot

Doel van het Europese UBO-register is het tegengaan van witwassen en de financiering van terrorisme. De ondernemersorganisaties denken echter dat de ‘echte boeven’ buiten schot blijven omdat zij hun bv’s buiten de Europese Unie hebben ondergebracht.