'Niet bezuinigen op Vertrouwenslijn afpersing'

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
30-08-2017

Er mag niet bezuinigd worden op de Vertrouwenslijn voor ondernemers die worden afgeperst, zeggen MKB-Nederland en VNO-NCW. De Vertrouwenslijn speelt volgens de ondernemersorganisaties een cruciale rol in de aanpak van afpersing en de bereidheid van ondernemers om hierover te praten. In opinieblad Forum doet een ondernemersechtpaar hun relaas.

 

Verborgen delict

Afpersing is een verborgen delict: veel slachtoffers zijn bang of beschaamd om naar de politie te gaan. Het helpt ook niet dat zij zich dan gewoon aan de balie moeten melden, tussen mensen die bijvoorbeeld hun portemonnee hebben verloren. De ondernemer in het Forum-verhaal moest zelfs aangifte via de intercom doen, omdat het bureau in kwestie was gesloten.

 

Anoniem aangifte

Volgens MKB-Nederland en VNO-NCW zou het ook mogelijk moeten zijn om anoniem aangifte te doen. Nu is het zo dat de politie al snel een officieel rapport opstelt, waarbij de advocaat van de verdachte toegang krijgt tot de gegevens. De aangifte zou pas officieel moeten worden als er echt een plan van aanpak ligt van de politie, aldus de ondernemersorganisaties.

 

Vertrouwenslijn

Bij de Vertrouwenslijn van NL Confidential, een initiatief van onder meer MKB-Nederland en VNO-NCW, kunnen ondernemers – desgewenst anoniem – hun verhaal doen en advies krijgen over de verdere aanpak. Momenteel wordt het preventiebeleid van het ministerie van Veiligheid en Justitie, waaronder de Vertrouwenslijn valt, geëvalueerd.