Noodklok: Ondernemers steeds vaker dupe van ondermijning

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
12-03-2019

MKB-Nederland voorzitter Jacco Vonhof luidt de noodklok na enkele honderden meldingen van bedreiging en intimidatie tegen ondernemers de afgelopen maanden. Ondermijning door criminelen richt zich steeds vaker op ondernemers.

 

Vonhof roept de politiek op de problemen aan te pakken. Donderdag is er een algemeen overleg in de Tweede Kamer over ondermijning. In een interview in de Telegraaf vandaag stelt de mkb-voorman te vrezen dat wat we horen slechts het topje van de ijsberg is. "Veel ondernemers weten vaak niet wat ze moeten doen in zo’n situatie. Ze zijn bang om hun verhaal te doen. Ze worden onder bedreiging ('ik weet waar je kinderen op school zitten') onder druk gezet en bedreigd om mee te werken."

 

Een brede samenwerking tussen gemeenten, bedrijfsleven en de politie is noodzakelijk, stelt Vonhof. "Op die manier proberen we ook de criminaliteit op bedrijfsterreinen aan te pakken. Daar zijn we op dit moment vrij succesvol in." Die aanpak laat zien dat op lokaal niveau de samenwerking en vertrouwen tussen gemeente, politie en ondernemers belangrijk is. "Die samenwerking komt echter vaak niet vanzelf tot stand. Het kabinet moet daar ook in investeren."

 

Vonhof wil verder dat de regelgeving wordt aangepast: "Er zijn te veel regels die er voor zorgen dat we deze vorm van ondermijnende criminaliteit niet kunnen bestrijden. Dat heeft vooral met privacy te maken, waardoor het niet mogelijk is bepaalde gegevens uit te wisselen. We vragen minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid om ruimte om daarmee te experimenteren."

 

Vonhof zegt dat er een verschuiving is waar te nemen: "Dit soort dingen gebeuren tegenwoordig niet alleen meer op bedrijventerreinen en op het platteland, maar ook in de winkelstraat. "Branches kunnen als geheel worden misbruikt voor criminele activiteiten als witwassen." Na de belwinkels volgen vele anderen: autoverhuur, garages, ijs- of bruidsmodezaken, kleine supermarkten, enz. Het leidt tot oneerlijke concurrentie, reputatieschade van de branche en verslechtert de leefbaarheid van het vestigingsgebied.

 

De meeste ondernemers doen geen aangifte weet Vonhof: "Vaak wordt er niet serieus naar gekeken. Het ergste wat er kan gebeuren is dat ondernemers het vertrouwen verliezen, omdat zij bang zijn voor hun veiligheid. Een mkb'er krijgt nu eenmaal niet dezelfde beveiliging als een burgemeester."

 

Lees ook de brief van MKB-Nederland an minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid over ondermijning.