Ondernemers manen tot haast met nieuwe Franchisewet

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
16-05-2019

MKB-Nederland wil dat staatssecretaris Keijzer van EZK haast maakt met het wetsvoorstel Franchise. "Franchisegevers dekken zich vooruitlopend op de nieuwe wet in en de ontwikkelingen in de markt gaan snel", zegt voorzitter Jacco Vonhof. "We kunnen niet nog een jaar wachten en die kant dreigt het wel uit te gaan."

 

Te nemen zoals het komt

Franchisenemers vragen al sinds 2014 om wettelijke maatregelen die hun positie ten opzichte van franchisegevers verbeteren. Zij hebben behoefte aan betere informatie in de precontractuele fase, willen een steviger positie bij tussentijdse wijzigingen die nu vaak eenzijdig worden doorgevoerd en bij beëindiging van de overeenkomst. "Franchisenemers hebben het te vaak maar te nemen zoals het komt", zegt Vonhof. "Dat moet ophouden."

 

Gedwarsboomd

Volgens de voorzitter van MKB-Nederland hebben de franchisegevers wettelijke maatregelen de afgelopen jaren gedwarsboomd. "Ze namen de onder leiding van toenmalig minister Kamp overeenkomen Franchisecode niet over, en hadden ook bezwaar tegen een wettelijke verankering daarvan. Dat heeft al met al jaren gekost."

 

Staatssecretaris Keijzer werkt nu hard aan een nieuwe wet die weer balans moet brengen in de verhouding tussen franchisenemers en -gevers. "Dat waarderen we", zegt Vonhof. Maar hij vreest dat het proces opnieuw veel te lang gaat duren omdat de franchisegevers tegenwerken. "Het moet nog naar de Raad van State en naar de Kamer. Dat zou eerst allemaal nog voor de zomer gebeuren, maar het ziet ernaar uit dat dat niet wordt gehaald."

 

Looptijd opschroeven

Franchisenemers hebben haast, zegt Vonhof, omdat steeds meer franchisegevers zich nu aan het indekken zijn. "Zolang de wet er nog niet is, proberen ze bestaande overeenkomsten nog verder in hun voordeel aan te passen en schroeven ze de looptijd van nieuwe contracten op. Zodat ze zich straks kunnen beroepen op het overgangsrecht en de nieuwe wet niet meteen hoeven toe te passen." Zo ziet MKB-Nederland ook dealercontracten langskomen, waarin is opgenomen dat dit géén franchisecontracten zijn en waarin franchisenemers ook niet als zodanig worden beschouwd.

 

"Daarbij geven franchisegevers zich steeds ruimere mogelijkheden om buiten de franchisenemers om online te verkopen, waarbij zij gebruikmaken van de data van franchisenemers. Daarmee beconcurreren ze hun eigen franchisenemers op oneigenlijke wijze."

 

Bescherming keihard nodig

Elke dag dat de nieuwe wet langer op zich laat wachten, is er een te veel, vindt de voorzitter van MKB-Nederland. "Mijn leden hebben die bescherming keihard nodig." Hij wil ook dat in de nieuwe wet voorzieningen worden opgenomen over de toepassing op bestaande contracten. "Want het kan niet zo zijn dat franchisegevers die nu al op deze wetgeving anticiperen, daarvan kunnen profiteren en nog langer onder de werking ervan uit kunnen."