Ondernemers: ‘Nu vaart blijven maken met uitwerking pensioenakkoord’

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
19-11-2019

‘Het is een goede zaak dat minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid besloten heeft om onnodige pensioenkortingen en premiestijgingen tegen te gaan komend jaar. Alle aandacht moet nu gaan naar de uitwerking van het akkoord, zodat het pensioenstelsel klaar wordt gemaakt voor de toekomst.’ Dat zeggen MKB-Nederland, VNO-NCW en LTO Nederland in een gezamenlijke reactie. 

 

Niet korten op pensioenen

De ondernemersorganisaties hadden eerder al met de vakbeweging bepleit om niet te korten en geen premies te verhogen of de opbouw te verlagen tijdens de uitwerking van het akkoord. Door de maatregelen die minister Koolmees vandaag bekend heeft gemaakt, worden de meeste werknemers en gepensioneerden waarschijnlijk niet gekort op hun pensioen komend jaar. Ook blijven pensioenpremies voor werkgevers en werknemers gelijk in plaats van dat ze zeer fors verhoogd worden. 

 

Draagvlak en tempo nodig voor uitwerking

‘In het pensioenakkoord van afgelopen zomer hebben we afgesproken dat het pensioenstelsel begrijpelijker en persoonlijker wordt en vooral ook beter aansluit op de huidige arbeidsmarkt’, stelt VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer. ‘Dit uitwerken heeft nu prioriteit en daarvoor is draagvlak en vooral tempo nodig. Het is daarom goed dat de minister nu maatregelen neemt om onnodige kortingen tegen te gaan, om zo het vertrouwen van mensen in de uitwerking van het nieuwe stelsel te houden.’

 

Stabiliteit belangrijk voor werkgevers en economie

Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland: ‘Het is belangrijk dat de minister naast het tegengaan van kortingen ook het belang van stabiliteit in pensioenpremies en pensioenopbouw benadrukt in de overgang naar het nieuwe stelsel. Dat is goed voor werkgevers en de economie op de korte termijn.  Voor de langere termijn zijn fundamentelere oplossingen nodig. We moeten daarom vaart blijven maken met de uitwerking van alle afspraken.’

 

Hoofdlijnen uitwerking pensioenakkoord voor de zomer bekend

Sociale partners en kabinet werken komende periode intensief samen om deze afspraken uit het deze zomer gesloten pensioenakkoord uit te werken. Voor de zomer van volgend jaar moeten de hoofdlijnen bekend zijn.