Online tool om regeldruk risico’s arbeidsomstandigheden te verminderen

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
04-04-2019

Met een eenvoudige online tool kunnen ondernemers risico’s voor werknemers zoals arbeidsomstandigheden en hygiëne inventariseren en oplossen. Het belang van een  risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) wordt door ondernemers onderkend maar het gebruik van het instrument wordt door onnodige regeldruk ontmoedigd. Het introduceren van een eenvoudige tool beperkt de tijdsinspanning van ondernemers en zal het gebruik van de RI&E ten goede komen. Dat adviseert de commissie-Van Straalen voor de verbetering van regelgeving voor het mkb.

 

Knelpunten in bestaande regelgeving

De Commissie Van Straalen, of zoals de officiële naam luidt: Strategische commissie betere regelgeving bedrijven, is eind vorig jaar opgericht. De Commissie adviseert het kabinet over knelpunten voor mkb-ondernemers in bestaande regelgeving. Voormalig voorzitter van MKB-Nederland Michaël van Straalen is voorzitter. Vandaag overhandigde de Commissie de eerste twee rapporten aan staatssecretarissen Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

 

Ondernemers leidend

Staatssecretaris Keijzer wil graag van ondernemers zelf horen hoe de aanpak van regeldruk beter kan en heeft daarom de commissie ingesteld. MKB-Nederland heeft zich sterk gemaakt voor deze commissie omdat de werkelijke regeldruk-knelpunten van ondernemers leidend moeten zijn bij regeldrukvermindering. Onderwepen die de commissie op de agenda heeft staan voor advisering zijn:

  • toezicht door verschillende inspecties op bedrijven
  • te korte invoeringstermijn van nieuwe wetgeving
  • de ongelijke enquêtelasten van het CBS
  • de lange doorlooptijd van het aanvragen van VOG’s
  • de onduidelijkheid op het gebied van e-Herkenning.

Staatssecretaris Van Ark bij de overhandiging: "Alle werknemers moeten gezond en veilig hun werk kunnen doen. Een inventarisatie en analyse van mogelijke risico’s is daarbij een voorwaarde." Hoe minder tijd ondernemers kwijt zijn met registreren, hoe beter het gebruik van de RI&E en hoe meer tijd ze overhouden aan ondernemen en daarmee de veiligheid van hun werknemers.

 

Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)

De risico-inventarisatie en -evaluatie is een gestructureerde manier om in een organisatie de risico's op het gebied van de veiligheid en gezondheid van werknemers in kaart te brengen. Op basis hiervan worden maatregelen genomen om werknemers te beschermen tegen deze risico's. Het gaat hierbij om directe risico's, zoals val- of snijgevaar, maar ook om risico's die op de langere termijn tot (ernstige) klachten en beroepsziekten kunnen leiden.

 

Lees hier het advies.