"Plannen kabinet loondoorbetaling ziekte moeten prullenbak in"

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
10-03-2018

De plannen van het kabinet rond loondoorbetaling bij ziekte zijn geen verbetering en moeten wat MKB-Nederland betreft de prullenbak in. Vicevoorzitters Fried Kaanen en Jan Meerman zijn onlangs op bezoek geweest bij minister Koolmees van Sociale Zaken. De eerste uitwerking die ze daar te horen kregen stelt allesbehalve gerust, zo zeggen de twee vandaag in de Telegraaf.

 

MKB-Nederland eist van de minister dat hij nog voor de zomer met een oplossing komt rond de loondoorbetaling bij ziekte. ."Anders blijven we doormodderen en dat kan niet de bedoeling zijn." De intenties van dit kabinet zijn goed, echter de uitwerking van het dossier krijgt een zware onvoldoende.

 

Van twee naar één jaar

Het kabinet wil de loondoorbetalingsperiode voor kleine werkgevers (tot 25 werknemers) verkorten van twee naar één jaar, zodat mkb-bedrijven weer sneller mensen in vaste dienst nemen. Het tweede jaar moeten de kleinere ondernemers zelf betalen via een uniforme premie aan het UWV.

 

Volgens Meerman en Kaanen pakt dit voorstel juist zeer nadelig uit voor mkb’ers. De waarnemend voorzitters maken zich vooral grote zorgen over de re-integratieplicht voor zieke werknemers die volledig op de schouders van de ondernemers ligt. "Een mkb’er kan die last niet dragen en het is bovendien erg ingewikkeld." Ze waarschuwen: "Op deze manier worden ondernemers nog meer kopschuw om mensen in vaste dienst te nemen."

 

Drie criteria

Voor MKB-Nederland zijn er drie criteria: de regeling moet effectief én goedkoper zijn, terwijl de loondoorbetaling en re-integratielast voor kleine ondernemers moeten worden teruggebracht tot drie maanden. Daarna moet het worden overgelaten aan de markt, aan private specialistische partijen. Volgens Meerman en Kaanen moeten verzekeraars aan de bak met een standaardpolis en een premie die past bij het lage ziekteverzuim in het mkb: 1,4 procent (versus 4,4 procent in het grootbedrijf). "De premies die zij nu in rekening brengen zijn veel te hoog. We moeten toe naar een standaard verzekering, zoals in de zorg. Verzekeraars kunnen dan op prijs gaan concurreren en ondernemers kunnen polissen makkelijker met elkaar vergelijken."

 

De loondoorbetaling bij ziekte vormt al jaren een hoofdpijndossier voor mkb’ers. Oud-voorzitter Michaël van Straalen voerde een intensieve lobby, maar kreeg het niet voor elkaar om tot een akkoord te komen met de vakbonden. De bal ligt nu bij het kabinet, maar bij MKB-Nederland leeft de vrees dat de loondoorbetaling opnieuw een doorschuifdossier wordt.