'Preventieakkoord belangrijke stap voor gezonder Nederland'

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
23-11-2018

De nieuwe akkoorden Problematisch Alcoholgebruik en het Akkoord Overgewicht zijn een belangrijke stap voor een gezonder Nederland. Dat zeggen MKB-Nederland en VNO-NCW die deze twee akkoorden meetekenen en actief hebben meegewerkt aan de totstandkoming ervan. De wijze waarop deze twee preventieakkoorden tot stand gekomen zijn, is vernieuwend en een stap voorwaarts voor verdere preventie. Wel hebben de organisaties zorgen over het Rookakkoord en de gevolgen daarvan voor bijvoorbeeld kleine familiebedrijven.

 

Preventieakkoord

Door goede samenwerking met tal van brancheverenigingen, bedrijven en maatschappelijke organisaties liggen er goede afspraken die zorgen dat we gezonder en minder gaan eten, meer gaan bewegen en verantwoord omgaan met alcohol. De afspraken in deze twee akkoorden bevatten uiteenlopende acties. De alcoholsector (vertegenwoordigd in STIVA) gaat bijvoorbeeld samen met studenten heel actiegericht excessief drinken tegen én afspraken maken met sociale media over het afschermen van 18-minners voor alcoholreclame.

 

Nudging

Verder is het de bedoeling dat werknemers in bedrijfsrestaurants verleid worden tot het maken van gezonde keuzes via nudging. Ook komt er meer aandacht voor gezondheid en bewegen in veel bedrijven. De levensmiddelen sector gaat aan de slag met het ontwikkelen van nog meer producten met minder zout, suiker en vet, verpakt in kleinere porties, zodat consumenten zelf kunnen kiezen voor gezonde(re) producten.

 

Onevenwichtig

MKB-Nederland en VNO-NCW zijn net als de staatssecretaris van mening dat niemand zou moeten roken. Toch is het Rookakkoord in de ogen van de organisaties onevenwichtig en zelfs contraproductief. Zo zijn de afspraken niet uitvoerbaar voor kleine ondernemers met een tabaks- en gemakswinkel. Volgens de organisaties konden dit soort maatregelen ontstaan, omdat winkeliers en andere betrokken bedrijven niet aan de Rooktafel zaten en slechts met één type maatschappelijke organisaties werd gesproken. Een gemiste kans voor effectief beleid.

 

Lees hier de brief die MKB-Nederland en VNO-NCW stuurden over het Rookakkoord.