‘Snel investeren in uitbreiding openbaar vervoer’

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
24-09-2019

Het kabinet moet met een ‘on-Nederlandse snelheid’ investeren in het openbaar vervoer, want dat kan het toenemend aantal reizigers straks niet meer aan. Dat zeggen MKB-Nederland en VNO-NCW in reactie op de oproep van de Mobiliteitsalliantie van zeven organisaties uit de vervoerssector.

 

Toekomstfonds benutten

Volgens de ondernemersorganisaties is nu al sprake van een ‘hyperspits’ en komen er tot 2030 zo’n 1 miljoen mensen bij in Nederland, waardoor de mobiliteitsvraag groter wordt. ‘Het kabinet heeft veel te lang gewacht met investeren in het OV, terwijl de huidige knelpunten grotendeels te voorzien waren.’ Het kabinet zou kunnen putten uit het toekomstfonds, en daarnaast voorgenomen investeringen voor de periode na 2025 naar voren kunnen halen.

 

Grens aan thuiswerken

Bedrijven hebben de afgelopen jaren al veel gedaan om werknemers te stimuleren om met het OV te reizen, stellen MKB-Nederland en VNO-NCW. Het spreiden van werktijden is echter slechts beperkt mogelijk. Een uur eerder of later beginnen heeft ook gevolgen voor bijvoorbeeld kinderopvang en schooltijden. Winkels en restaurants hebben vast openingstijden. ‘En thuiswerken kent ook zijn grenzen: werkgevers en werknemers komen er achter dat thuiswerkers wat ontheemd raken.’