‘Snel werk maken van nieuwe fiscale concernregeling’

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
22-02-2018

MKB-Nederland en VNO-NCW zien het schrappen van een belastingvoordeel voor Nederlandse bedrijven met Nederlandse dochterbedrijven als een ‘groot verlies’ voor het bedrijfsleven. Staatssecretaris Snel van Financiën moet zo snel mogelijk met een nieuwe concernregeling komen, zeggen zij in reactie op een uitspraak van het Europees Hof.

 

Discriminatie

Het grote voordeel van een fiscale eenheid is dat meerdere bedrijven in een groep als één gezien worden door de fiscus. Dit scheelt veel administratief gedoe. Het hof oordeelt nu dat er sprake is van discriminatie omdat een fiscale eenheid alleen tussen Nederlandse bedrijven kan worden gevormd. Er kan geen fiscale eenheid worden gevormd met daarin buitenlandse dochters.

 

Consequentie

Door de uitspraak van het hof moet het Nederlandse systeem, dat goed werkte en simpel was, op de schop. Dat leidt tot verlies aan inkomsten voor de staat. De staatssecretaris wil dat ‘gat’ nu dichten met een spoedreparatie. MKB-Nederland en VNO-NCW benadrukken dat deze reparatie zo min mogelijk bedrijven moet raken, en dat hogere administratieve lasten voor bedrijven moeten worden voorkomen. ‘We moeten zo dicht mogelijk bij het bestaande systeem zien te blijven.’

 

11.000 bedrijven

Naar schatting worden zo’n 11.000 bedrijven door de spoedreparatie geraakt. Volgens de ondernemersorganisaties moet er zo spoedig mogelijk een nieuwe concernregeling komen ter vervanging van het oude systeem en de tussentijdse spoedreparatie.