‘Uitfaseren cv-ketel op gas mooi initiatief D66 en CDA’

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
14-12-2017

MKB-Nederland en VNO-NCW zijn positief over het voorstel van D66 en CDA om traditionele gasgestookte cv-ketels geleidelijk uit te faseren. De ondernemersorganisaties pleiten er wel voor dat het Rijk stimulerende maatregelen neemt die burgers en bedrijven overhalen tot een overstap naar duurzamer systemen.

 

Duurzame alternatieven

Tijdens de begrotingsbehandeling van het onderdeel klimaat pleitten regeringspartijen D66 en CDA gisteren voor het geleidelijk uitfaseren van de traditionele gasgestookte cv-ketel, ten faveure van hybride systemen, elektrische verwarming of vergelijkbare duurzame alternatieven. Zo kunnen hybride warmtepompen een grote besparing op energiekosten en CO2-uitstoot realiseren, zonder dat hiervoor ingrijpende bouwkundige aanpassingen vereist zijn. MKB-Nederland en VNO-NCW vinden het verstandig om in het nieuwe klimaat- en energieakkoord een strategie uit te werken voor een uitfasering, waarbij installateurs en fabrikanten nauw worden betrokken.

 

First mover-premie of subsidie

Zeker in het begin zullen duurzame verwarmingssystemen nog wel duurder zijn dan de reguliere cv-ketel. Hier valt volgens MKB-Nederland en VNO-NCW een mouw aan te passen. Een first mover-faciliteit vanuit het Rijk – zoals een premie of subsidie – kan consumenten en bedrijven stimuleren om op een vervangingsmoment bijvoorbeeld een hybride warmtepomp te kopen. Zo kunnen grote stappen worden gezet in het verduurzamen van onze bestaande gebouwde omgeving, aldus de twee organisaties.

 

Helft van 400.000 cv-ketels

Jaarlijks worden 400.000 cv-ketels vervangen. Wanneer bijvoorbeeld de helft hiervan wordt vervangen door een hybride warmtepomp wordt het snel substantieel en kunnen de fabrikanten van ketels hun aanbod hierop meer toespitsen (en kunnen de aanschafkosten dalen). Tegelijkertijd wordt zo het draagvlak voor de CO2-transitie vergroot, denken MKB-Nederland en VNO-NCW, wat juist onder huizenbewoners en andere gebouweigenaren hard nodig is. Ten slotte past het overgaan op minder gas-intensieve systemen bij de wens van het kabinet om de vraag naar Gronings gas flink te verminderen.

 

Lees hier meer over de ideeën van MKB-Nederland en VNO-NCW voor een Nederlandse energie-omslag.