‘Verplicht payrollpensioen is brug te ver’

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
18-03-2019

Een verplichte pensioenregeling staat haaks op de onderhandelingsvrijheid van werkgevers en vakbonden, stellen MKB-Nederland en VNO-NCW in reactie op een wetsvoorstel van minister Koolmees van Sociale Zaken. Ook menen zij dat zo’n regeling tot uitvoeringsproblemen zal leiden.

 

Concurrentie tegengaan

Doel van het wetsvoorstel is om de concurrentie op arbeidsvoorwaarden zoveel mogelijk te bestrijden door te voorkomen dat voor payrollkrachten geen of veel minder pensioenpremie wordt afgedragen. MKB-Nederland en VNO-NCW vinden het belangrijk dat payrollmedewerkers ook pensioen kunnen opbouwen, maar vinden een verplichte regeling een brug te ver.

 

Complexe uitvoering

Het zal bovendien ‘zeer complex’ worden om in alle gevallen invulling te geven aan de definitie van gelijkwaardige functies van payroll- en andere medewerkers. Ook zal de verplichting gelden als het inlenende bedrijf geen pensioenregeling heeft. Daarmee ontstaat dus ook ongelijkheid. Volgens de ondernemersorganisaties leidt de verplichting zo tot allerlei uitvoeringsproblemen.

 

Beter alternatief

MKB-Nederland en VNO-NCW vinden dat de minister naar alternatieven moet zoeken om de doelstelling én de onderhandelingsvrijheid te respecteren. Als de payrollmedewerker bijvoorbeeld zelf geen pensioenregeling heeft en het inlenende bedrijf wel een regeling heeft, zou de verplichting moeten gelden om een pensioenvergoeding toe te kennen bovenop het salaris van payrollmedewerkers.