‘Verstandige maatregelen kabinet, maar zet groter economisch noodpakket klaar’

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
12-03-2020

‘Ondernemersorganisaties steunen de aangekondigde maatregelen van het kabinet en roepen ondernemers in Nederland op medewerkers thuis te laten werken waar dat kan.’ Dat zeggen MKB-Nederland en VNO-NCW in reactie op de persconferentie van de minister-president eerder vandaag, waarin hij extra maatregelen aankondigde om het virus verder in te dammen.

 

Thuiswerken indien mogelijk

‘Bij steeds meer werk is thuiswerken mogelijk door ict.’ De organisaties benadrukken wel dat het van het grootste belang is dat onder andere de productie, distributie, voedselvoorziening, telecom, schoonmaak, vervoer, gas, water en licht niet in het gedrang komen. Ook leent niet al het werk zich voor thuiswerk, denk aan productielocaties, de bouw of andere instellingen waar simpelweg niet kan worden thuisgewerkt. De organisaties roepen hun leden op de adviezen te volgen waar dat kan en te zoeken naar praktische en werkbare oplossingen waar thuiswerken niet kan. 

 

Goede eerste stap

MKB-Nederland en VNO-NCW vinden het verder een goede stap dat het kabinet naast de werktijdverkorting vandaag alvast meer maatregelen heeft aangekondigd om de economie te stutten. Ze hadden hier eerder ook voor gepleit en vandaag maakte het kabinet bekend dit te gaan regelen via een borgstellingsregeling voor het mkb en een soepeler invorderingsbeleid van de fiscus. Ook verdere verruiming van de regeling voor werktijdverkorting wordt bekeken. Wel is volgens de organisaties van belang dat de regelingen snel worden ingevoerd en werkbaar zijn voor met name mkb-bedrijven. Veel sectoren worden nu immers al keihard getroffen bijvoorbeeld door de nieuwe maatregelen van de VS die het luchtvaartsector fors raken, maar denk ook aan andere sectoren zoals de horeca, de reisbranche en de reders die nu al hard worden geraakt.    

 

Ook al vervolgmaatregelen klaar zetten

Volgens de ondernemersorganisaties is het belangrijk dat - nu het virus verder doorzet - er ook al nagedacht wordt over extra maatregelen voor verdergaande scenario’s. Ze hebben daar vandaag voorstellen voor gedaan. ‘Naast het indammen van het virus moeten we ook zorgen dat alle instrumenten klaarstaan om te zorgen dat deze viruscrisis geen economische crisis wordt met omvallende bedrijven en werkloosheid. Dat hoeft ook niet als we alles klaarzetten. Dat schept bovendien rust en voorkomt paniek', steen MKB-Nederland en VNO-NCW

 

Informatienummer

Ondernemers met vragen kunnen contact opnemen met 0800-2117. Bij dit telefonisch loket, een samenwerking van de ondernemersorganisaties en de Kamer van Koophandel, zitten specialisten die kunnen helpen bij vragen over welke regelingen er bestaan, hoe je moet handelen in bepaalde gevallen en wat aanbevolen is om nu te doen.  

 

Kijk in ons coronavirus-dossier voor ondernemers, bekijk de Handreiking Veilig en gezond omgaan met Covid-19 op de werkvloer, of ga naar het overzicht met informatie van onze kennispartners.

Lees meer over