Waar blijft bescherming zakelijke gebruiker bij misleiding energie?

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
01-08-2019

Het is goed dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) eindelijk wat probeert te doen aan de misleidende verkooptechnieken bij energiecontracten. Maar helaas alleen voor consumenten. MKB-Nederland mist nog altijd de broodnodige bescherming van kleinzakelijke gebruikers.

 

De ACM deed deed woensdag een oproep aan consumenten om klachten over agressieve werving of misleiding door verkopers van energiecontracten te melden bij Consuwijzer. Ook zzp'ers die energie overwegend voor privégebruik afnemen kunnen hier terecht. Op basis van de meldingen gaat de Autoriteit onderzoek doen en problemen aanpakken.

 

Valse voorwendselen

Helaas blijft een belangrijke groep hierdoor buiten beschouwing, namelijk alle zakelijke gebruikers van energie. Zij zitten vaak door valse voorwendselen opgescheept met peperdure contracten en torenhoge opzegboetes. De wet biedt hen geen enkele bescherming hiertegen, de regels voor verkoop aan consumenten gelden voor hen niet.

 

MKB-Nederland trekt al langere tijd aan de bel bij staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken om bestaande maatregelen voor consumenten uit te breiden naar kleine zelfstandigen (tot pakweg 10 man personeel) en zzp-ers. Zij hebben bij de inkoop van energie of andere generieke diensten doorgaans net zoveel kennis van de gehanteerde bewuste misleiding als een gemiddelde consument. Geld, tijd én vertrouwen in het handelsverkeer gaat nu verloren, een belangrijke motivatie volgens MKB-Nederland.

 

Toch melden

De ondernemersorganisatie roept alle ondernemers op die te maken krijgen met misleidende verkooptechnieken, dit te melden bij de ACM. Ook al kan die dienst nu formeel niets uitrichten. Als er voldoende klachten en voorbeelden binnenkomen moeten er wel maatregelen genomen worden die voor alle ondernemers gelden. Dit is bijvoorbeeld ook gebeurd met lijnkaping (slamming), het ongewild overnemen van je telefoonlijn(en).