Wet Arbeidsmarkt in Balans bedreigt brugfunctie mkb naar regulier werk

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
06-12-2018

Een baan in het midden- en kleinbedrijf moet haalbaar blijven voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans waar aan gewerkt wordt, dreigt de brugfunctie naar de reguliere arbeidsmarkt af te snijden. MKB-Nederland en brancheorganisatie Cedris gaan daarom nauwer optrekken om dit te voorkomen.

 

Dat was de gezamenlijke conclusie na een werkbezoek van MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof en Cedris-directeur Jan-Jaap de Haan aan de Inclusief Groep in Nunspeet, dat mensen met een arbeidsbeperking naar de reguliere arbeidsmarkt begeleidt.

 

Kostbaarder en ingewikkelder

Minister Koolmees van Sociale Zaken beoogt met de Wet Arbeidsmarkt in Balans een betere balans tussen vast en flex werk. De vaak langdurige detacheringstrajecten van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij reguliere bedrijven dreigt door de nieuwe wet als payrolling te worden beschouwd. Dit maakt het kostbaarder en ingewikkelder voor mkb-bedrijven om deze mensen een plek te bieden. "Deze zogenoemde brugfunctie komt onbedoeld enorm onder druk te staan", aldus Vonhof. "Dat is voor zowel deze mensen als voor heel veel mkb-bedrijven een probleem, zeker gezien de enorme krapte op de arbeidsmarkt."

 

Pleidooi voor vergaande versimpeling

MKB-Nederland schaart zich achter de bezwaren van Cedris. Met directeur Jan-Jaap de Haan pleit Vonhof voor verregaande versimpeling van het huidige systeem, zodat het voor werkgevers sowieso aantrekkelijker wordt om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een plek te bieden. "Zorg daarbij dat de intrinsieke motivatie van goedwillende ondernemers centraal blijft staan. In deze krapte door de hoogconjunctuur is de vraag enorm, maar als die hoogconjunctuur voorbij is moet het niet als een kaartenhuis instorten."