Veilig Zakelijk Internetten

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
02-10-2017

MKB-Nederland en VNO-NCW zijn 11 oktober 2016 een nieuwe campagne gestart - in samenwerking met de ministeries van Veiligheid en Justitie en Economische Zaken - die zowel individuele ondernemers als brancheorganisaties ondersteunt in de strijd tegen cybercrime. Met het project Veilig Zakelijk Internetten kunnen ondernemers onder meer de veiligheid van hun digitale omgeving laten testen en kunnen brancheorganisaties de specifieke risico’s van hun achterban in kaart laten brengen. Vervolgens krijgen ze tips op maat om die risico’s te elimineren.

Onderschat probleem
Met name in het midden- en kleinbedrijf is cybercriminaliteit nog altijd een onderschat probleem. En wie wél de gevaren onderkent, weet vaak niet hoe zich daartegen te wapenen. Terwijl de schade door cybercrime met 10 miljard euro per jaar liefst tien keer hoger ligt dan schade door ‘gewone’ diefstal. Nog te veel mkb-ondernemers zien cybercrime als een probleem van de overheid en grote ondernemingen. Maar: cybersecurity heeft niets te maken met de grootte van je bedrijf. Iedereen met een klantenbestand en bankgegevens is een potentieel doelwit. En de criminelen gaan steeds geraffineerder te werk. Vergroten van het bewustzijn van ondernemers is daarom een belangrijk doel van het project. Betere beveiliging tegen internetcriminelen vraagt ook echt niet altijd om grote investeringen.

Hackers
Het project biedt 2500 ondernemers de mogelijkheid om kosteloos de veiligheid van hun digitale netwerk op afstand te laten testen door zogenoemde ethische hackers op niet minder dan 70.000 bekende kwetsbaarheden. Vervolgens ontvangt de deelnemer een rapport met de risico’s en concrete verbeteradviezen. Los daarvan kan elke mkb-ondernemer voor uitgebreide informatie, tips en tools terecht bij de Veilig Online Ondernemen Academy op de website.

Over Veilig Zakelijk Internetten
De campagne Veilig Zakelijk Internetten is een initiatief van MKB-Nederland, in samenwerking met VNO-NCW en met steun van de ministeries van Veiligheid & Justitie en Economische Zaken. Samenwerkingspartners zijn verder Threadstone, TNO, Dutch Network Group en de Haagse Hogeschool. Veilig Zakelijk Internetten wordt beschikbaar gesteld via het online platform Veiliginternetten.nl, een gezamenlijk initiatief van V & J, EZ, Nationaal Cybersecurity Centrum, ECP, Platform voor de InformatieSamenleving en het bedrijfsleven. 

2015
Veilig Zakelijk Internetten is een vervolg op het cybersecurity-project dat de ondernemersorganisaties vorig jaar uitvoerden en waarmee zij toen een Europese overheidsprijs wonnen vanwege de innovatieve benadering. Onderdeel van de campagne was dat ondernemers de mogelijkheid kregen om kosteloos de veiligheid van hun digitale werkomgeving te laten analyseren. Een hacker legde met deze ‘vulnaribilityscan’ kwetsbare plekken in de IT-omgeving van het bedrijf bloot.
Van oktober tot en met december trok een speciale campagnebus met promotieteam het land in. Op verschillende plaatsen gingen deskundigen met ondernemers/ondernemersverenigingen en lokale bestuurders in gesprek over betere beveiliging van bedrijven tegen cybercriminaliteit.