10 miljoen voor investeringen in innovatieve starters

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
16-04-2018

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) stelt dit jaar 10 miljoen euro beschikbaar voor private fondsen die geld willen investeren in startups en het innovatieve midden- en kleinbedrijf (mkb). Deze zogenoemde business angels kunnen per fonds maximaal 1 miljoen euro lenen van de overheid. Met deze regeling wil staatssecretaris Keijzer (EZK) het makkelijker maken om kapitaal te steken in jonge snelgroeiende bedrijven.

 

Staatssecretaris Keijzer: "Jonge bedrijven zijn bijna altijd op zoek naar geld om hun onderneming verder te laten groeien. Denk aan startups, maar ook het innovatieve mkb dat al één fase verder is. Voor hen is het vaak lastig om de juiste investeerder te vinden, bijvoorbeeld omdat het risico voor partijen hoog is. Daar willen we als ministerie op inspelen, in dit geval voor techbedrijven."  

 

Ruimtevaart en robotica

De eerste overeenkomst van 2018 is al door Keijzer en het investeringsduo Jeroen Thijs en Bas Oberndorff getekend. Zij investeren, onder de naam Orthos Ventures, de 600.000 euro van de overheid in startende bedrijven in de ruimtevaartsector, robotica en kunstmatige intelligentie. Beide heren investeerden de afgelopen jaren al eerder in de op- of uitbouw van verschillende bedrijven. Zo staken zij samen in 2015 geld in het satellietdatabedrijf VanderSat, dat een methode heeft ontwikkeld die satellietgegevens over bodemvocht verbetert.  

 

Jonge bedrijven

De regeling is opgezet om jonge bedrijven die tussen wal en schip dreigen te belanden, verder te helpen. Deze ondernemers kunnen vaak geen krediet krijgen via een bank en zijn nog niet interessant genoeg voor grotere investeringsmaatschappijen. Daarom kunnen fondsen bestaande uit twee investeerders een lening krijgen van maximaal 1 miljoen euro. Daarbij geldt dat beide partners gezamenlijk minimaal eenzelfde bedrag ook beschikbaar stellen voor investeringen. Met het totale investeringsbedrag kan vervolgens geïnvesteerd worden in startups en innovatieve mkb'ers voor bedragen tussen de 50.000 en 500.000 euro volgens een opgesteld fondsplan.  

 

Zie hier voor meer informatie over de regeling.