138 miljoen voor tien hoogwaardige onderzoeksfaciliteiten

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
16-04-2018

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft tien aanvragen in de Nationale Roadmap voor Grootschalige Wetenschappelijke Infrastructuur gehonoreerd, voor een totaalbedrag van 138 miljoen euro. De middelen maken de bouw of vernieuwing mogelijk van toponderzoeksfaciliteiten met een internationale uitstraling.

 

Vernieuwend onderzoek

De gehonoreerde wetenschappelijke infrastructuur is van groot belang om vernieuwend wetenschappelijk onderzoek te verrichten en maatschappelijke en economische innovatie in alle wetenschappelijke disciplines aan te jagen. Voorbeelden hiervan zijn een nieuwe faciliteit om tot in detail veranderingen in emissies te meten van broeikasgassen, luchtverontreiniging en fijnstof, de bouw van speciale faciliteiten die voldoen aan de internationale eisen voor bioveiligheid om toponderzoek te doen naar infectieziekten, of de ontwikkeling van geavanceerde informatietechnologiemiddelen om enorme hoeveelheden digitale data in de geesteswetenschappen te analyseren.

 

Nationale Roadmap

NWO stelde in 2015 een permanente commissie in om de strategische kaders van investeringen in grootschalige wetenschappelijke infrastructuur voor langere tijd vast te leggen. Deze permanente commissie maakte in 2016 eerst een landschapsanalyse van de grote onderzoeksfaciliteiten in Nederland. Daarna selecteerde zij 33 onderzoeksfaciliteiten die de komende vier jaar de hoogste prioriteit hebben en samen de Nationale Roadmap vormen. Hiervan dienden 21 faciliteiten een financieringsaanvraag in.