90 miljoen euro om bestaande bouw sneller te ontgassen

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
09-04-2018

Het Rijk stelt dit jaar 90 miljoen euro beschikbaar voor gemeenten die nog vóór 1 juli een plan indienen om een of meer woonwijken van het aardgas af te halen. Voorwaarde is wel dat zij nog dit jaar met de concrete uitwerking ervan moeten kunnen beginnen. Dat heeft minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) in een Kamerbrief bekendgemaakt.

 

Grootschalige proeftuin

Ollongren verwacht dat ongeveer twintig van de ingediende plannen kunnen gaan dienen als 'grootschalige proeftuin'. De kennis die het experiment oplevert, moet beschikbaar komen voor alle andere gemeenten die bezig zijn om bestaande wijken van het aardgas af te halen.

 

Arbeidsintensief en kostbaar

Veel gemeenten hebben al het beleid om nieuwbouw voortaan aardgasvrij op te leveren. Om te kunnen voldoen aan het klimaatakkoord van Parijs, heeft het kabinet-Rutte III daarnaast de ambitie om jaarlijks 30.000 tot 50.000 bestaande woningen van het aardgas af te halen. De eerste ervaringen van gemeenten die bestaande woonwijken van het gas afhalen, zoals in Purmerend, leren dat het een arbeidsintensief en kostbaar proces is.

 

Selectiecriteria

Van de 90 miljoen euro is 85 miljoen concreet beschikbaar voor gemeenten en wordt 5 miljoen geïnvesteerd in een landelijk ondersteuningsprogramma van de proeven. Per gemeente wordt maximaal één plan (ongeveer vijfhonderd woningen) gehonoreerd. De selectie geschiedt onder andere op bestuurlijke steun vanuit het college, de termijn van oplevering, de betrokkenheid van regionale belanghebbenden (corporatie, netbeheerder, energieleverancier, bedrijfsleven) en de betrokkenheid en het draagvlak bij burgers en bedrijven. Ook mogelijkheid tot opschaling wordt in de selectie meegenomen.

Lees meer over