Aantal vergunde nieuwbouwwoningen laagste in drie jaar

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
27-05-2019

Voor de bouw van ruim 12,5 duizend woningen werd in het eerste kwartaal van dit jaar een vergunning afgegeven. Dat is ruim een kwart minder dan in het eerste kwartaal van vorig jaar en het laagste aantal in drie jaar tijd. Niet alleen het aantal vergunde woningen was lager, maar ook de vergunde bouwsom voor nieuwbouw en verbouw van woningen. De omzet van de bouwsector nam in het eerste kwartaal met 11,4 procent toe. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van kwartaalcijfers over de bouw.

 

In 2017 en 2018 werden nog voor ongeveer 70.000 te bouwen woningen vergunningen afgegeven. Tussen 2000 en 2008 waren dat er gemiddeld 80.000. Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen is een vroege indicator voor wat in de nabije toekomst aan woningen gebouwd wordt. Woningtransformaties (het omzetten van niet-woningen zoals kantoren in woningen) zijn niet in deze cijfers opgenomen.

 

Vergunde bouwkosten

De totale bouwkosten van afgegeven vergunningen voor de bouw en verbouw van woningen en bedrijfsgebouwen daalde in het eerste kwartaal dit jaar met 8 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2018. Deze daling werd voornamelijk veroorzaakt door de bouwkosten voor de bouw en verbouw van woningen. Deze daalden met bijna 17 procent. De vergunde bouwkosten voor de bedrijfssector stegen juist met ruim 10 procent.

 

Hogere omzet

De omzet van de bouw is in het eerste kwartaal met 11,4 procent gestegen vergeleken met een jaar eerder. Het is meer dan tien jaar geleden dat de bouwomzet zo sterk steeg in een eerste kwartaal. In alle branches steeg de omzet met meer dan 10 procent. De hoogste omzetstijging deed zich voor bij grote bouwbedrijven vanaf honderd werknemers. Voor het eerst sinds 2008 slaagden grote bedrijven in de burgerlijke en utiliteitsbouw erin om het omzetniveau van vóór de crisis te bereiken.

 

Meer faillissementen

In het eerste kwartaal zijn 114 faillissementen uitgesproken in de bouw (exclusief projectontwikkeling), 16 procent meer dan een jaar eerder. Sinds juni stijgt het aantal faillissementen in de bouw elke maand. Het ondernemersvertrouwen onder de bouwers was aan het begin van het tweede kwartaal lager dan de kwartalen daarvoor. Een kwart van de bouwers gaf aan dat een tekort aan personeel hun activiteiten hindert.

Lees meer over