In alle regio's stijgt het aantal mbo-vacatures

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
11-06-2018

In heel Nederland is het aantal vacatures op het niveau van het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) aan het stijgen. In de periode september tot en met februari van dit jaar ontstonden ruim 243.000 vacatures op mbo-niveau, 13 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en het UWV.

 

Behoefte aan vakmensen

De regio's met de sterkste toename zijn Midden-Holland (+49 procent), Drechtsteden (+27 procent), Achterhoek (+22 procent) en Haaglanden (+22 procent). De regio's met de kleinste toename aan vacatures zijn Twente (+6 procent) en Zuid-Limburg (+7 procent). In de sectoren gastvrijheid, retail en zorg zijn de meeste vacatures. "De behoefte aan goede vakmensen is in het hele land zichtbaar. Dat is heel goed nieuws voor zowel mbo-studenten als voor de vmbo-leerlingen die na de zomer aan een opleiding gaan beginnen. Maar ook voor werkenden en werkzoekenden is dit een mooie opsteker", zegt Ton Heerts, duovoorzitter bij SBB.

 

Stage- en baankansen

Doordat het beter gaat op de arbeidsmarkt, neemt het aantal jongeren dat een nieuwe WW-uitkering aanvraagt bij UWV met ruim een vijfde af. Vooral vanuit de detailhandel, financiële en zakelijke dienstverlening en de horeca is de afname van jongeren die een beroep doen op een uitkering het grootst. Per regio en opleiding is daarnaast inzichtelijk gemaakt waar goede baan- en stagekansen liggen. Jongeren die nu starten met een mbo-opleiding hebben een goed baanperspectief als zij bijvoorbeeld kiezen voor de opleiding kok, begeleider gehandicaptenzorg en technicus engineering.

 

Lees hier de publicaties met basiscijfers jeugd en over kansrijke beroepen.