Ambtenaren leren van Canadese aanpak digitalisering

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
04-06-2018

Nederland staat er goed voor op gebied van digitale diensten in vergelijking met andere landen, maar het urgentiegevoel om te veranderen en de verandersnelheid moet groter worden. Dat schrijft een groep jonge ambtenaren op Platform Overheid na een studiereis naar Canada. De Canadezen hadden over bepaalde strategieën een andere houding.

 

Externe inhuur

De wijze waarop Canada aan personeel uit de informatietechnologie (it) komt, viel de ambtenaren op. De Canadese overheid werkt veel met interdisciplinaire teams van mensen die van binnen en buiten de overheid komen, zo schrijven zij. De filosofie is dat slimme it-mensen zeker wel voor de overheid willen werken, 'zolang ze maar interessante projecten krijgen en met inspirerende mensen mogen samenwerken.'

 

De houding van Canada tegenover externe inhuur is veel positiever. "Mensen van private organisaties worden via detacheringscontracten, met behoud van salaris, binnengehaald om hun kennis en expertise te delen. Hierbij is het uitgangspunt dat ze deze kennis niet alleen voor een project inzetten, maar ook ter verrijking van de organisatie."

 

Samenwerken

Eén van de andere lessen trokken de ambtenaren uit de samenwerking met Alphabet, het moederbedrijf van Google. In Toronto wordt namelijk een 'slimme' wijk ontwikkeld; het Sidewalk-project. Dit riep bij de Nederlandse ambtenaren veel vragen op: is de overheid wel in staat om te controleren wat een bedrijf als Google doet met de inwonersgegevens? Hebben inwoners de mogelijkheid om diensten van andere bedrijven dan Google af te nemen? Wordt op deze manier de overheid niet te afhankelijk van bedrijven die mondiaal opereren? De Canadezen gaven aan dat ze in het klein willen experimenteren om te kijken wat voor gevolgen deze samenwerking daadwerkelijk heeft, om zo in de toekomst antwoord te kunnen geven op deze vragen.

 

Lees hier het volledige verslag.