AOW-leeftijd na uitwerking pensioenakkoord ook in 2025 op 67

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
11-11-2019

De AOW-leeftijd blijft na uitwerking van het pensioenakkoord ook in 2025 op 67. Dat schrijft minister Koolmees van Sociale Zaken aan de Tweede Kamer op basis van prognoses van het Centraal Bureau voor de Statistiek over de gemiddelde resterende levensverwachting op 65-jarige leeftijd.

 

Langzamer stijgen

In het pensioenakkoord is afgesproken dat de AOW-leeftijd de komende jaren in vertraagd tempo stijgt tot 67 jaar in 2024. Daarna wordt beoogd de AOW-leeftijd langzamer te laten stijgen dan de levensverwachting. Dit betekent dat elk jaar levenswinst wordt vertaald in gemiddeld acht maanden langer doorwerken en gemiddeld vier maanden langer AOW-pensioen. De voorbereidingen voor het betreffende wetsvoorstel zijn gestart. Koolmees informeert de Tweede kamer voor de zomer van 2020 over de voortgang.

 

Huidige wetgeving

Omdat de AOW-leeftijd in 2025 vóór 1 januari 2020 moet worden vastgesteld, gebeurt dit nog volgens de huidige wetgeving. Op basis hiervan komt de AOW-leeftijd in 2025 uit op 67 jaar en drie maanden. Zodra de afspraak uit het pensioenakkoord een wettelijke grondslag heeft, komt de AOW-leeftijd ook in 2025 uit op 67 jaar.

Commentaar MKB-Nederland en VNO-NCW
Door het pensioenakkoord blijft deze leeftijd op 67. Zonder dat akkoord zou deze verder gestegen zijn.